ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Какво прави мозъкът докато спим

Питали ли сте се някога какво се случва докато спим. Предполага се, че за подсилване на паметта ни спането помага да се селекционира като полезни факти натрупаната през деня информация.

Какво прави мозъкът докато спим
Неврологът Боб Стикголд от медицинския факултет в Харвард открил, че хората по-добре си спомнят списък със сродни думи след нощен сън, отколкото хората прекарали същото време будни.

Ръководеният от Стикголд екип също е установил, че е по-лесно да си припомним теми и случки със съдържание на общи или сродни думи и забравяме най-малко 25% от думите или темите след събуждане.

"Не само, че по време на сън стабилизираме паметта си, но и правим селекция на информацията и нейното значение по важност", обяснява Стикголд. При подобен опит, учените показали на хората карти със символи представляващи различни климатични условия.

Така на пример форма на диамант символизирала валеж на дъжд в продължение на 70% от времето. 12 часа след експериментът, хората са смятали, че от символите може да разберат какво време ги очаква.

След обаче добър сън тяхната способност за предвиждане ставала с още 10% по-добра. От това проучване невролозите стигат до заключението, че спането помага на мозъка да "систематизира" информацията, така че да ни позволи да правим заключения и изводи от опита ни.

Няма коментари: