ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

И в богатите, и в бедните страни 1% от населението винаги страда от клинична форма на депресия


София. И в богатите, и в бедните страни 1% от населението винаги страда от клинична форма на депресия. Това каза пред Агенция „Фокус” д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите. Този процент е постоянен и не се променя от социално-икономическия статус на хората и средата, в която се намират.

„Зимната депресия е популярната интерпретация на психологията. Ние сме толкова сложни и многопластови, че няма такова нещо като „празниците правят само добро или създават на хората затруднения”. Някой, и да е в много дълбока депресия, е формирал такива навици и успява да се весели. Други хора, които имат едва ли не всичко на земята, са в депресия.”

Може да има някои негативни емоции, които да имат депресивен оттенък, но не може да се говори за депресия, защото това е психотично заболяване. Негативно настроение може да възникне по много причини. Празниците не провокират нещо повече и по-специално. Ако няма предразположеност през останалото време, не може да се говори за специфична депресия.

Според д-р Димитров при злоупотребата с наркотични вещества или алкохол шансът да за проява на депресивни състояния е много по-голям. „Ако наистина съществуват основания за формиране на депресия, то не празникът е този, който непременно я отключва. Може да се говори за състояния или преживявания по време на празниците, които не са в съзвучие с емоционалния фонд на човек. Има такава мода, да се говори за сезонна или свързана с празниците депресия. Ние ги наричаме дисфорични състояния: от дисфория, обратното на еуфория”, коментира д-р Димитров.
Стоян ЦОНКОВ

Няма коментари: