ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Пациенти търсят среща с премиера заради лекарствения списък

zdrave.net

Правителството на Бойко Борисов да наруши правилата на предишните управляващи в навечерието на светли празници да се създава стресова ситуация в хиляди български семейства – за това призовават от Конфедерация „Защита на здравето” в отворено писмо до премиера Борисов и здравния министър Божидар Нанев. От пациентската организация настояват и за среща с двамата управляващи във връзка с предстоящи или вече направени промени в позитивния лекарствен списък.

Повод за реакцията от страна на пациентите станаха информациите в публичното пространство от последната седмица за преглед и ревизия на лекарствения списък, заплащан от НЗОК. Аргументите за това бяха „вместване” в бюджета на здравната каса и съкращаване на разходите за лекарства. От КЗЗ определят тази възможност като „много тревожен сигнал за хронично болните граждани”. На практика ще се наложи пациентите да сменят лечението си с препарат с друго активно вещество, обикновено най-остарялото и най-евтиното лекарство, или да доплащат значително повече, за да останат на сегашния си медикамент, пише в писмото, подписано от председателя на КЗЗ Владимир Томов.

Миналата седмица среща и съдействие от премиера по същия проблем поискаха и от Българския пациентски форум с председател Теодора Захариева.

Няма коментари: