ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Д-р Тенчо Тенев: Лекарите първи ще бъдат ваксинирани срещу грип

zdrave.net

Няма място за паника след първия смъртен случай в следствие от новия грипен вирус у нас, случаят е строго специфичен, заяви директорът на болница „Лозенец” д-р Любомир Спасов на спешна пресконференция днес. По думите му, пациентът бил с влошен имунитет и е употребявал наркотици, включително венозно.

„Няма някаква изненада за нас. Симптомите, с които почина този пациент, са подобни на тези, с които умират пациенти в страни с широко разпространение на грипа – пневмония и накрая миокардит със сърдечна недостатъчност. Смъртността е ниска, но засега учените не могат да дадат отговор защо при някои пациенти грипът протича толкова тежко и бързо, и завършва с фатален край”, коментира за Zdrave.net главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве са инструктирани да започнат от месец октомври изпращането на серуми в Националната референтна лаборатория, за да се види какви грипни вируси циркулират в страната, съобщи той, запитан ще има ли допълнителни мерки след първия смъртен случай от вируса A H1N1 в страната ни. Д-р Тенев уточни, че серумите ще бъдат взимани основно от пациенти с респираторни оплаквания в доболничната помощ, като пробите ще бъдат изпращани по определени графици. Освен това от здравното министерство планират да изпрати писмо с нови указания до лечебните заведения в страната.

„Това, което знаем е, че при тежките случаи на заболяването се налага използването на кислород и прилагането на изкуствено дишане, така че болниците трябва да бъдат оборудвани за това. Това е нещо, за което трябва да изострим вниманието на колегите”, каза здравният инспектор. Той добави, че е добре личните лекари и работещите в спешната помощ да вземат някакви профилактични мерки – предпазни маски и ваксини. Лекарите, работещи в доболничната помощ, ще бъдат първите, на които ще бъде предложена пандемичната ваксина.

Днес здравното министерство съобщи за първия смъртен случай в следствие на новия грипен вирус у нас. В столичната болница „Лозенец” е починал 30-годишен мъж от Самоков, който не е бил в чужбина и вероятно се е заразил по българското Черноморие. От здравното министерство подчертават, че смъртността при заболелите от новия грипен вирус е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонните грипни заболявания, допълват от там.

Няма коментари: