ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Отхвърлени и предстоящи законови промени и свински грип в пресата

zdrave.net

Очаквано, депутатите от парламентарната образователна комисия отхвърлиха вчера предложението за намаляване на ДДС върху учебниците и лекарствата. Информацията оповестяват днес „Новинар” и „Дума”.

„На заседанието си в сряда народните представители масово гласуваха „въздържал се” при първо четене на промените в Закона за ДДС, предложени от Ваньо Шарков и Веселин Методиев от ДСБ”, пише „Новинар”. Според проекта на депутатите ставката трябваше да бъде свалена на 7 на сто вместо досегашните 20%, припомня изданието. „Този законопроект трябва да бъде подкрепен, не може туризмът да се облага с данък в размер на 7%, а за лекарствата той да бъде 20”, цитира ежедневникът Веселин Методиев. „Според Лютви Местан от ДПС обаче тази мярка няма да подпомогне секторите здравеопазване и образование. По-добре е да се отпуснат допълнителни средства от бюджета, отколкото да се намалява данъкът, обясни Местан”, пише още „Новинар”.

„Гласуването се оказа предрешено от писмено становище на министър Симеон Дянков, в което той заявява, че "политиката на МФ в областта на ДДС законодателството е насочена към определяне на единна ставка на данъка", допълва „Дума”. И уточнява, че в подкрепа на проекта на сините са гласували проф. Андрей Пантев и депутатите от "Атака".

Законови промени привличат вниманието и на „Експрес” и „Земя”. Вестниците информират, че следващата седмица в парламента ще бъдат внесени промените в Кодекса на труда, според които жените, предприемащи процедури ин витро, няма да могат да бъдат уволнявани от работа по време на процедурите. „Вече е сформирана работна група с представители на Сдружение "Зачатие", фондация "Искам бебе", Дирекцията "Европейско право" при Народното събрание и Правната дирекция”, пише „Експрес” и уточнява, че във вторник групата ще обсъди вече готовия текст, като цитира синият депутат Ваньо Шарков. „Аз съм категоричен, че това нещо ще мине, пък и вече има решение на Европейския съд по едно такова дело, отбеляза Ваньо Шарков. Всяка една от страните членки на Европейския съюз трябва да приведе законодателството си така, че да бъдат защитени правата на всички жени, които планират бременност, включително и на тези, подложени на ин-витро лечение, добави той”, пише „Земя”. Шарков уточнил, че европейска директива за защита на жените, подложени на ин-витро лечение няма, но има решение на Европейския съд.

Към работата на Народното събрание гледа и материал в „Атака”. Вестникът съобщава, че утре, по време на парламентарния контрол, здравния министър ще трябва да отговори на въпрос кога децата при приемането им в детска градина или ясла ще бъдат изследвани безплатно за диабет. Въпросът ще бъде зададен от депутата от Атака Цвета Георгиева, уточнява изданието. „България е на последно място в ЕС по профилактика и лечение на диабет, особено при децата. Средно по едно дете с диабет откриват на месец специалистите от детските диабетни центрове в областните градове. Особено притеснителен е фактът, че възрастта на заболелите постоянно пада, заявява Георгиева. В момента у нас има около 3000 болни от диабет деца, като най-малкото е на осем месеца. Няма точен национален регистър на заболелите”, четем още в изданието.

Работата на прокуратурата пък привлича вниманието на „Телеграф”. Изданието пише, че бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски ще бъде извикан на разпит в прокуратурата до седмица. „Той ще даде свидетелски показания по делото за злоупотреби в Раковата болница в столицата. Държавното обвинение нищи 33 обществени поръчки на лечебното заведение, като установените до този момент далавери са за над 5 млн. лева. Вече има повдигнато обвинение срещу бившата шефка на болницата Петранка Троянова”, припомня материалът.

Всички печатни издания отбелязват първия смъртен случай от „свински” грип у нас. „Телеграф” уточнява, че заради двустранната пневмония мъжът получил сърдечна недостатъчност. „Засегнат бил целият организъм. Въпреки усилията на лекарите, вчера мъжът починал. "При него заболяването е протекло много тежко. Все още не се знае от какво точно е починал. Предстои да се анализира какво му е било предписано за лечение. Ще се направи и аутопсия", казал д-р Тенчо Тенев, цитиран от ежедневника.

„Имахме съмнение за СПИН и затова го сложихме в изолиран бокс с отделна климатизация”, казва шефът на болница „Лозенец” доц. Спасов, цитиран от „24 часа”. Разпитали го за системна употреба на дрога и алкохол, нямало данни за венозни наркотици. След това серологично било доказано наличието на новия грипен вирус, уточнява изданието. „Сега” обаче пише: „Според директора на болницата починалият е бил интравенозен наркоман.”

Няма коментари: