ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Домакинската работа предпазва от рак ..

actualno.com

Досадната домакинска работа пази от рак на гърдата, твърдят американски онколози, предаде БТА.

Екипът на д-р Триша Питърс от американския Национален раков институт в Бетезда, Мериленд, анкетирал над 110 000 жени след менопауза. Те трябвало да оценят какви нива на физическа активност са поддържали на различна възраст.

Оказало се, че жени, които вършат физическа работа повече от 7 часа седмично и са в добра форма след менопаузата, имат 17% по-малък риск да развият болестта, отколкото тези, които рядко стават от дивана.

Въпросът е, че не всички физически упражнения помагат, а само по-енергичните като тежката домакинска работа, градинарствота и туризмът. Полезни са също тенисът, карането на колело, плуването, енергичното ходене и бързите танци, както и аеробиката и бягането.

Д-р Питърс предполага, че натоварващите физически упраажнения стимулират отделянето на хормони, които предпазват от рак на гърдата. Дейностите, които натоварват организма слабо, като боулинга, тениса на маса, риболова, бавното ходене и леките градинарски дейностки не вършат работа, категорични са учените.

Не пазят от рак на гърдата и леките физически упражнения в по-късна възраст, както и упражненията в по-млада възраст. БТА

Няма коментари: