ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хапче подмладява мускулите ..

Подмладяването на стареещите мускули един ден ще е толкова лесно, колкото взимането на хапче, твърдят учени, цитирани от в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Американски и датски учени са изследвали способността на стволовите клетки да изграждат мускулна тъкан и се надяват на тази основа да разработят хапче, което ще забавя стареенето.

Те открили, че с течение на годините химичните послания, които казват на стволовите клетки да започнат да работят, стават по-слаби. В резултат тялото по-бавно ремонтира уврежданията, причинени от стареенето.

Откритията на геронтолозите, публикувани в сп. EMBO Molecular Medicine, подготвят почвата за създаване на лекарство, което усилва посланията до стволовите клетки и заздравява мускулите.

Изследователите провели експерименти, които показали, че в мускулите на млади хора се съдържат двойно повече стволови клетки, изграждащи мускулна тъкан, отколкото в мускулите на възрастни.

Оказало се, че основна роля за изграждането на мускулна тъкан играе протеин, наречен MARK. Той помага да се изпращат сигнали, които командват стволовите клетки да се мултиплицират и да започнат да ремонтират увредени мускули. С възрастта нивата на протеина намаляват.

Когато учените повишили количеството на въпросния протеин в стари мускули, способността им да регенерират се възстановила.

Експертите казват, че лекарство, което има същия ефект, един ден ще може да се дава на относително млади хора. Когато станат на 60, 70 и 80 години, техните мускули ще бъдат максимално здрави. БТА

Няма коментари: