ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Лепят цени на всяка врата в болниците..

Плащаш 300 лв. здравни вноски и тогава те лекуват без пари

Силвия Николова
Снимка: МОНИТОР

Болниците лекуват и хора без осигуровки, но после не могат да си приберат парите от тях.

Списъци с медицинските услуги, които поема Националната здравноосигурителна каса, и с тези, за които пациентът трябва да плати от джоба си, ще бъдат заковани съвсем скоро на видно място в болниците. Ако ценоразписите някъде липсват, ще има санкции. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов вчера по време на дискусия за състоянието на здравеопазването ни, която се проведе по инициатива на КНСБ.

Новото изискване е само една от мерките за пресичане на корупцията в лечебните заведения и подобряване на качеството на медицинските услуги.

Проверяват на 2 месеца клиниките

Инспектори ще проверяват на два месеца болниците дали лекуват болните с добри медикаменти и на европейско ниво, но и ще следят дали не прескачат някоя и друга дейност, за да си спестят разходи. Те ще следят и дали някой доктор не си е позволил да поиска пари от болните. Проверяващите всъщност ще са служители на агенцията "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването, която предстои да бъде създадена до месеци.

Новата структура няма да изземе функцията на НЗОК, която ще продължи да проверява както досега лечебните заведения, но предимно по отношение на разходите им, уточни зам.-министър Гайдов.

Плащаме осигуровките за 36 месеца

Здравните вноски за 36 месеца, което прави около 300 лв., ще трябва да плати човек без осигуровки занапред, за да се смята отново за здравноосигурен с право на безплатно лечение. Това пък е записано в проектозакон за здравното осигуряване, който ще бъде внесен в парламента в понеделник. Досега беше достатъчно той да си плати сумите за половин или за цяла година, което прави не повече от 100 лв., за да има това право. Проектът на новия закон предвижда самоосигуряващите се да подават всеки месец декларация в Националната агенция по приходите за платени здравни осигуровки.

Работодателите, които не са внасяли такива за своите служители и работници, няма да имат право да пътуват в чужбина, докато не се издължат. Това ще важи и за шефовете на фондации и едноличните търговци, ако са наели хора на работа, уточни Любомир Гайдов.

Събираемостта на парите трябва да се увеличи, защото дефицитът на НЗОК е повече от 800 млн. лв. Над 1 млн. души не си внасят здравните осигуровки.

Като несериозно определи депутатът от ДПС и член на комисията по здравеопазване д-р Хасан Адемов спирането на границата на работодатели, които не са плащали осигуровките на работниците си.

България е ратифицирала Европейската социална харта, според която всички граждани имат право на достъп до медицинска помощ. Затова правата на длъжниците не могат да бъдат ограничавани, мотивира се той.

Няма коментари: