ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Когато сме решили да се храним... разумно

Не е нужно да се избягват изцяло мазнините. Просто те трябва да дават до 35% от общите калории.

5 начина да започнем с най-лесното.
15 октомври 2009, здраве.bg
Ограничаващите диети винаги са били на мода – поне сред мнозина, които вярват, че това е начинът да свалят поне няколко килограма. Но все повече стават доказателствата, че по този начин постиганият ефект е само временен – след прекратяване на диетата килограмите почти винаги се връщат и дори стават повече. Ето защо все по-голяма популярно става как просто да се храним пълноценно (без кой знае какви ограничения) и въпреки това да намалим талията.
Започнете с разумни похапвания
Всеки усеща спада на енергията в тялото си към 3 следобед. Но ако хапнете нещо подходящо, тя може изведнъж да се върне. Малка закуска, комбинираща протеини и въглехидрати като плодов йогурт или ябълка и фъстъчено масло, е най-добрият вариант, защото хем рязко ще увеличи енергията, хем ще ви засити за няколко часа.
Храните с високо съдържание на захар (като бисквитите или бонбоните) ще предизвикат бързо повишаване на кръвната захар и спада й след около час, така че временно може и да се ободрите, но крайният резултат ще е обратният - ще сте по-уморени и раздразнителни от преди. И кофеинът ще ви зареди с енергия, но временно - когато се изчерпи, ще сте още по-уморени и гладни.
Хранете се на малки порции
Поемането на храна многократно през деня – на малки порции, на всеки 3 или 4 часа – помага да се задържи нивото на кръвната захар и по този начин да не страдате от резки спадове в енергията и да не изгладнеете дотолкова, че след това да преядете.
Във всяко хранене трябва да присъстват достатъчно въглехидрати, протеини и здравословни мононенаситени мазнини – например салата със стотина грама пиле, поръсена със зехтин. Яденето, което никога не трябва да пропускаме? Закуската! Изследвания показват, че хората, които закусват, не само са по-енергични през деня, но и при желание свалят повече килограми.
Подбирайте разумно храната си - в зависимост от физическото натоварване
Нуждаете се от хапване, което е богато на въглехидрати, за да си набавите енергия, но...


Няма коментари: