ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Проверете онлайн дали сте болни от свински грип


Екип специалисти по медицина от Свободния университет на Брюксел (Vrije Universiteit Brussel) създадоха интернет-сайт, на който всеки желаещ може да направи кратък тест, който да му отговори на въпроса дали не е заразен с вируса на свинския грип A/H1N1, предава агенция “Новости”.

Засега сайтът е достъпен само на холандски и френски език, въпреки че трети официален език в страната е и немският. Остава неизвестно дали ще заработи версия на сайта и на английски език.

Въпреки езиковите ограничения, онлайн-тестът придобил толкова голяма популярност, че в първия ден от работата му бил блокиран от големия наплив на посетители.

Основната цел на страницата е в случай на епидемия от свински грип в Белгия да се избегнат отчасти огромните опашки пред лекарските кабинети.

Онлайн-тестът ще ви помогне да избегнете преждевременната паника и да получите представа дали наистина трябва да потърсите спешна лекарска помощ. Интернет “консултацията” предвижда отделянето на заразените със свински грип от тези с обикновена ОВИ.

Един от авторите на проекта, професорът по медицина Дирк Деврой (Dirk Devroey) предупреждава, че тестът не е пълноценен заместител на лекарската консултация, а само дава отговор дали наистина се нуждаете от такава. Учените предварително снемат от себе си всякаква отговорност за възможните последствия от преминаването на теста.

Той е изключително кратък и се състои от само 9 въпроса (в реда, в който са зададени на сайта):

- Имате ли температура (38 градуса или повече)?
- Кашляте ли?
- Имате ли затруднено дишане?
- Имате ли настинка?
- Боли ли ви гърло?
- Боли ли ви глава?
- Имате ли диария?
- Болят ли ви мускулите?
- Чувствате ли се отпаднал?

Отговорите на въпросите са с Да или Не. При натоварване на страницата, отварянето на резултатите от теста може да ви отнеме и 10 минути.

Местните средства за масова информация посочват, че само за последната седмица в Белгия са регистрирани над 4000 нови случая на свински грип, а общият брой на официално потвърдените случаи е 12 678. Медиците обаче отбелязват, че нивата на заболеваемост и смъртност от A/H1N1 все още не превишават обичайните за сезонния грип стойности, и все още не може да се говори за епидемия от болестта в страната.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), към днешна дата броят на починалите от свински грип в света е 4 747 души, в т. ч. 208 жертва на болестта в държавите-членки на ЕС и EFTA. В ЕС най-много са починалите във Великобритания (95), Испания (43) и Франция (32).

По данни на Министерството на здравеопазването към 11 осктомври, потвърдените случаи на свински грип в България са 119, един от които е приключил фатално.

http://www.bgfactor.org





Няма коментари: