ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Противогрипни ваксини ще бъдат закупени за 180 000 души в България..


Пандемичния комитет за новия грип е взел решение да се закупят ваксини за 180 000 души, което представлява 10% от рисковите групи в България. Това каза на пресконференция след заседание на комитета министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, който е и зам.-председател на Пандемичния комитет, предаде Агенция „Фокус”.

Ще бъдат закупени 200 000 броя от препаратите „Тамифлу” и „Реленца” за осигуряване на резерва, защото вече една част от наличните препарати са изразходвани. Ще бъдат закупени консумативи и диагностикуми за Националната референтна лаборатория.

Взето е решение как да се действа при условия на пандемия в страната. Всички министерства трябва да подготвят планове за функциониране за дейността си при отсъствие на над 30% от персонала им. Определени са и групи с висок пандемичен риск, сред които са деца над 6 месеца, хора със заболявания, бременни жени.

Определени са и приоритетни професионални групи - например здравни работници от спешна помощ, от доболничната помощ. Ще бъдат разработени и информационни материали, които ще бъдат разпространени във ведомствата и сред населението.

Няма коментари: