ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Псуваш лекар, отказват ти лечение..

Снимка: МОНИТОР

Преди около година пациент налетя на охраната в "Пирогов". Новият закон цели повишаване нивото на обноски сред закъсалите със здравето си.

Поизнервените пациенти оттук насетне ще трябва да си мерят приказките по адрес на лекаря, ако искат да получат необходимата медицинска помощ. Въпреки че имат безотказно право на такава, ако обидят доктора с дума, жест или друго действие, той от своя страна може да откаже да ги прегледа и дори да ги лекува. Достатъчно е присъствието на свидетел, който е чул ругатните. Такъв текст е залегнал в дългоочаквания и преработен вариант на Закона за правата и задълженията на пациентите, който предишният парламент не съумя да приеме окончателно. Записаното в трите проектозакона, които минаха тогава на първо четене, все пак е намерило място и в обновения закон, внесен вчера от зам.-шефа на здравната комисия Ваньо Шарков в деловодството на НС. По думите му законът, с който се сдоби "Монитор", е съгласуван с асоциацията на пациентите и е поредната стъпка за приравняване на родното законодателство към европейското, която ще предприеме новото мнозинство. В него са залегнали принципите от Европейската харта на пациента.

Мерките срещу агресивните пациенти не се изчерпват със забраната за псувни. Болните няма да бъдат допускани в кабинета в нетрезво състояние или с оръжие, освен ако не го носят по служба. "Когато работех в Спешното, един пациент извади 30-сантиметров нож и започна да го размахва заканително. Фелдшерът затискаше вратата, за да не нахлуе този с ножа вътре", разказа Шарков.

Според зам.-шефа на НС Лъчезар Иванов трябва да се вземе предвит дали пациентът е в безпомощно състояние или психично болен, което е предвидено в закона, тъй като лекарите помагат под клетва, дори на убийци. При избор на джипи обаче гамените нямали оправдание.

Изискванията към лекарите в закона обаче са далеч повече, отколкото към нуждаещите се от здравна помощ. Ако някой от тях не приложи възможно най-безболезнения метод на лечение, подлежи на санкция. Шарков даде пример с ректалното туширане и далеч по-приемливата за болния ехография. Между впрочем медиците са заплашени от тлъсти глоби и дори отнемане на лиценза, ако си позволят също така да не дадат изчерпателна информация за здравословното състояние на пациента или пък нарушат правилата за конфиденциалност.

Стига да е недоволен от грижите, пациентът вече ще може да поиска лечение в друга болница, независимо че се е озовал в нея с направление, или пък да смени личния си лекар по всяко време, а не на 6 месеца както е сега/monitor.bg

Няма коментари: