ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Опасност: минерална вода!


Никой в България не си прави труда да прочете етикета на минералната вода, която консумира. А на някои от най-известните български марки минерална вода („Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др.) пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“, забеляза „Разкрития.ком“. Но рискът не е само за невръстните малки – флуоридът е вреден и за възрастните при големи количества. Нездравословните ефекти се появяват при консумация на 1,5-2 литра на ден. При половин-един литър няма място за притеснение!

Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция «Обществено здраве“ на МЗ пояснява опасността от минералните води: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

Минералната вода с повишена концентрация на флуорид у нас се намира в 13 различни марки. Те са от находищата „Хисаря“, „Велинград“, „Девин“, „Михалково“, „Ракитово“, „Старо Железаре“, „Баничан“ и „Бързия“. Според експертите около 1,5 mg/l са и минералните води от „Леново“ и „Шипково“.

от mikence/razkritia.com

Няма коментари: