ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Здрав дъх, здраво тяло-да "издухаш стреса"

Дишай - издишай! По-добре ли си сега? Би трябвало - защото науката за дишането е ключът към "Здрав дух в здраво тяло". И лекува по-бързо от всяко хапче. 25 минути на ден - толкова стигат, за да се отървеш от стреса, токсините и умората. Как? Със Сударшан Крия - уникалната техника на индийския йога Шри Шри Рави Шанкар.

"Ум без стрес и тяло и без болка - това е тайната на Сударшан Крия". Така, съвсем простичко, обяснява "магията на дишането" един от най-големите майстори на йогийската техника - индиецът Сантош Рао. Ученикът на Шри Шри Рави Шанкар е в София. И от 2 до 4 октомври ще посвети българите в тънкостите на Сударшан Крия. Три дни обучение стигат като за старт - после "лечението" продължаваш сам у дома. А 25 минути на ден стигат, за да прогониш стреса, токсините, високото кръвно, депресията, язвата, астмата и черните мисли. Да хвърлиш цигарите и алкохола. И да заработиш "на max" - зареден с енергия и позитивизъм.
Да "издухаш стреса"
Можеш ли да "издухаш стреса"? "Да", убеден е Сантош Рао. Който през последните 10 години е променил и дори спасил живота на хиляди хора из целия свят. Каква е тайната? "Крие се в най-естественото нещо на света - диханието", разказва усмихнатият йога. Факт - хората просто забравят да дишат. "Когато си бебе, използваш 100% от капацитета на белия си дроб", цитира едно от изследванията на Харвардския университет Сантош Рао. Прехвърлиш ли 25 години обаче, разгръщаш не повече от 35-40% от капацитета му. И започват проблемите. Сударшан Крия първо решава основния - със стреса. Който е в дъното на всички болести - от язва до рак. "Когато си под напрежение, мозъкът ти отделя кортизол", обяснява Сантош. А организмът ти буквално излиза от релси. "Ние обаче можем да го изхвърлим чрез дишането", обяснява индиецът, който, разбира се, е в перфектно здраве. И вечно усмихнат.
Край с аптечката
От колко време сте на хапчета за кръвно? Или за заспиване? Няколко години ли? Ще забравите аптечката само за няколко дни - убедени са от опита си преподавателите от организацията "Изкуството да живееш". Медицината също го потвърждава. Изследванията са недвусмислени. Първо, "посветените" в Сударшан Крия имат по-ниско ниво на кортизол. За сметка на това имунитетът им се повишава.
От стр. 1

"Вече не боледуваме дори от грип", признават последователите на индийската техника. Вредният холестерол също "отлита" с "вълшебното дихание". А нивата на антиоксидантните ензими скачат след овладяването на Сударшан Крия. Най-лесно се повлияват депресията и високото кръвно. Тъгата отшумява само за няколко дни при 70 на сто от хората, практикуващи дихателната техника, сочат изследванията. Хапчетата за сърце, кръвно и язва пък стават излишни само след месец-два, хвалят се излекувалите се със Сударшан Крия.

Ум на скорост
100% енергия, никаква умора и стрес - това не са единствените предимства на Сударшан Крия. Дихателната техника е еликсир и истински допинг за ума. А Сантош Рао е един от най-големите майстори на т.нар. time management - от който се възползват топмениджъри, които искат да разгърнат потенциала си на работа на 100%. "Вече запомням 2 пъти по-бързо", хвалят се и тийнейджърите, които се включват в младежките курсове на организацията "Изкуството да живееш". Благодарение на "YES+" младоците не само подобряват концентрацията и паметта си, а и се учат да бъдат лидери и да трупат самочувствие.

Край с пороците
Сударшан Крия не е просто добра рецепта срещу язва, кръвно или депресия. Йогийската техника е страхотна терапия и срещу пороците. След курса повечето нашенци захвърлят алкохола и цигарите без усилие. "Когато се пречистиш, когато почувстваш как всяка твоя клетка диша свободно, просто нямаш нужда от тях", обясняват спасилите се от порока. Сударшан Крия лекува дори агресията и самотата. Затова и от няколко години преподавателите от "Изкуството да живееш" работят с родните затворници. Резултатът - насилието и гневът зад решетките рязко спадат. А рецидивите оредяват.
Може ли "вълшебното дихание" да излекува всеки? На този въпрос Сантош Рао отговаря простичко: "А ти? Дишаш ли?"
Лора Симеонова

Няма коментари: