ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Докторите не дават повече от бира на ден..


Една малка халба с бира или чаша вино е максималното количество алкохол на ден, което не води до увреждания на организма, смятат от Световната здравна организация.

В краен случай човек може да си позволи концентрат, но той не бива да надвишава пределните 20 грама, смятат специалистите. Дали приемът на алкохол ще завърши трагично зависи изцяло от това дали пиячът вдига чашката всеки ден, колко килограма тежи, дали страда от някакви заболявания, от какъв пол е и др., обясни националният консултант по токсикология д-р Анета Хубенова.

Уврежданията, които се получават в човешкия организъм вследствие от редовно пиене на големи количества алкохол, пък често пъти са дори необратими, смятат токсиколозите. Според тях, ако съдържанието на алкохол в кръвта надхвърля 5 промила, има опасност за настъпване на увреждания. Не винаги обаче дрегерите отчитат точно, затова се правят и кръвни изследвания, като разликата в стойностите може да достигне 2 или дори 3 промила. По-високи стойности със сигурност се отчита, ако човекът е пил непосредствено преди да бъде тестван, смятат токсиколозите.

Според статистиката у нас почти всеки трети български мъж има проблемно пиене и трудно би се отказал от чашката. Най-често тези хора не си дават сметка за зависимостта си и съответно не търсят помощ. Така обаче не след дълго те започват да страдат от хронични заболявания, болести на сърдечносъдовата или нервната система, обясняват специалистите. Вследствие на това се оказва, че приемането на големи количества концентрат е една от основните причини за смъртността у нас.

Няма коментари: