ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Тарикатите, които не плащат здравни осигуровки, остават без доктор


Тарикатите, които не плащат здравни осигуровки, остават без доктор.

Те ще загубят окончателно правото си на безплатно лечение. Това предлага новият министър д-р Божидар Нанев. За некоректните платци трябва да има дори глоби, заяви той в интервю за в. "Стандарт".

Над 1 милион са неосигурените българи. Те дължат повече от три вноски за здраве през последните 15 месеца. За да получат право на безплатно лечение, е достатъчно да внесат 12 вноски, ако се осигуряват сами. Сумите се смятат върху минималния осигурителен доход.

Така за тази година при 8% вноска човек може да влезе в системата срещу 250 лв. За тях обаче има право на операция например за 25 бона. След това отново може да не плаща осигуровки. Ако пък работодателят му не го е осигурявал, наемникът има право на доктор и без тези 250 лв.

"Трябва да се прекъсне възможността човек, който не си е плащал здравните вноски, да си възстановява правата толкова лесно. Нужен е един разумен срок, за да може всички, които са извън системата, да влязат в нея. След това не бива да има компромиси", каза д-р Нанев. Според него, ако човек е безработен или социално слаб, държавата ще плаща както сега. Спешна ревизия на здравното законодателство иска още д-р Божидар Нанев. Причината е, че в момента има много противоречия в текстовете.

Според министъра трябва да се реши проблемът с лимитите на болниците и направленията за специалист. "Публичният ресурс не достига, а няма механизми, по които да се ограничат разходите, така че да не страдат пациентите", обясни Нанев.

1 коментар:

Владимир Йосифов каза...

Ще има ли охрана ?
Кой ще охранява докторите от ромските набези ?
Нападат на тумби.
---
Аха, сетих се .
Ще лекуват ромите , а ние ще умираме .
Глобени.
И окрадени.
Бягайте от родината !
С носталгията се свиква.
С циганията - не