ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Болести в офиса: остеохондроза, депресия, простатит


Всяка работа си има "своите" заболявания. Но почти всички те могат не само да бъдат излекувани, а и предотвратени.

Проблем на все повече хора е продължителното стоене/седене в една и съща поза или т.нар. постурален стрес (т.е. хиподинамия или хипокинезия – недостиг на физическо напрежение и мускулна недостатъчност).

Физическите упражнения са необходими не само на мускулите, но и на съдовете и ставите. Благодарение на мускулното напрежение се увеличава обема и скоростта на кръвообръщението, а в резултат на това всяка клетка получава повече кислород.

Мениджърът, счетоводителят, програмистът, всички, които трябва минимум 8 часа да стоят в една и също поза пред компютъра, са най-застрашени от няколко заболявания:


- простатит при мъжете и възпаление в израстъците при жените (поради застоя на кръвта в малкия таз и неразработените мускули в кръста и гърба);
- остеохондроза в областта на кръста - типично заболяване за хората със седяща работа;
- шийна остеохондроза и главоболие поради хипоксия (недостиг на кислород) в съдовете и мускулите;
- хернии в гръбначния стълб (мускулите и нервните окончания не са задействани);
- намаляване на зрението;
- депресия и синдром на хроничната умора;
- исхемична болест на сърцето.

Всички тези болести са напълно логични при хората на възраст над 35-40 г., които водят застоял и нездравословен живот.

Специалистите препоръчват минимум 3 пъти дневно да се правят кратки упражнения. Това може да става 15 минути преди началото на работния ден, преди обяд (на гладен стомах) и вечер – у дома преди вечеря.

Присядане - краката са на ширината на раменете, ръцете - леко вдигнати над главата. Присядайте колкото се може по-дълбоко, не по-малко от 20 пъти. Издишването трябва да се прави при ставане. Упражнението подобрява кръвообращението особено в областта на таза.

Изтласкване - седнете върху стола, краката - на земята, а тялото на 45 градуса спрямо пода. При вдишване докоснете с гърди масата, а при издишване се върнете в изходно положение. Повторете не по-малко от 20 пъти.

Разтягане - краката са на ширината на раменете, а ръцете върху масата. Бавно, без да свивате крак, при вдишване докоснете с палеца на лявата си ръка десния крак (дясната ръка остава върху масата). След това повторете движението с дясната ръка и левия крак. Това упражнение трябва да се прави за не повече от 5 секунди.

Съберете крака и силно извийте гърба си облегнати на стола. Опирайте се с ръце върху масата, а главата дръжте назад. След това бавно се наведете напред и издишвайки хванете коленете си.

При тези упражнения е много важно именно издишването. То намалява т.нар. баластно кръвообращение (когато кръвта се движи бавно и съответно пренася по-малко полезни вещества), подобрява венозното оттичане на кръвта и предпазва от болезнени усещания.

Кинезитерапевтите препоръчват на хората със седяща работа и контрастния душ, като той трябва да завършва със студена вода, която активизира обмяната на веществата и поддържа тонуса на мускулите.
zdrave.bg

Няма коментари: