ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

В ЮАР са притеснени от увеличение на болните от СПИН заради световното


Здравният министър на ЮАР Аарон Мотсоаледи изрази опасение, че заболявоемостта от СПИН в страната може да се увеличи заради световните футболни финали догодина. Според него заради огромния приток от туристи ще се засили търсенето и на секс-услуги, което води до голяма опасност.

"Няма защо да крием, че голяма част от туристите ще дойдат и ще търсят секс. Това е нещо нормално за подобно голямо първенство. Но какъв ще е ефектът върху страната ни? Мисля си, че освен много хубави неща, този мондиал може да доведе и много опасности за ЮАР. Може да се увеличи заболявоемостта от СПИН в страната", заяви Мотсоаледи.

Болните от СПИН в ЮАР са 5.7 млн. при население от 48 млн. души. Всяка година нови 500 хил. се заразяват с този вирус, а 1000 души на ден умират от болести, свързани със СПИН. Това поставя страната на първо място в света по разпространение на вируса.

Другото основно притеснение в ЮАР е високата престъпност. Властите обаче обещаха, че ще се справят с този проблем и ще осигурят на туристите безопасно пребиваване по време на световното първенство.

Няма коментари: