ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Колкото по-червени, толкова по-полезни


При последния си престой у нас живеещата и работеща във Франция д-р Дарина Кръстинова - световно име в пластичната и естетичната хирургия, съветваше в едно от интервютата си да се възползваме от лятото и да се храним обилно с лилави, червени и жълти на цвят плодове и зеленчуци. Оказва се, че молекулите, които формират пигмента в растителните храни, съдържат антиоксиданти.

Те от своя страна борят свободните радикали, които учените подозират, че са виновни за стареенето. Недостигът на антиоксиданти пък водело до проблеми със сърдечно-съдовата система, раковите образувания, мускулите... Знайте, че колкото по-наситен е цветът на плодовете и зеленчуците, толкова по-полезни са те, защото съдържат повече антиоксиданти.

Консумацията на червени плодове и зеленчуци - чушки, домати, череши, ябълки, ягоди, малини, къпини, дини подпомага дейността на сърцето, стимулира мозъчната функция и намалява риска от рак. Червените храни са чудесен помощник, ако страдаме от анемия, лошо кръвообращение, простуда.

Жълтите - ябълки, круши, кайсии, банани, пъпеши, цитруси, сладки картофи, фурми, ядки, поддържат "във форма" имунната система, подобряват зрението и нормализират холестерола.

Лилавите и сините плодове и зеленчуци - сливи, боровинки, патладжани, репи, зеле, намаляват риска от някои видове рак, влияят добре на паметта и сърдечната дейност.

Няма коментари: