ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Полиаморията е новата сексуална революция


“Всеки с всички” или много любовни връзки по взаимно съгласие, е последната мода в семейно-интимните отношения в САЩ

Полиаморията (Polyamory) – едновременните любовни отношения с няколко души по взаимно съгласие, набира все по-голяма скорост на интимния фронт отвъд Океана. Според американското списание Newsweek, тя може дасе нарече новата сексуална революция в САЩ.

Привържениците на концепцията живеят по различен начин. Някои полиамористи имат законен брак и заедно с това множество допълнителни любовни партньори, други живеят в неофициален групов брак. При това едни практикуват групов секс, като при това някои от тях са бисексуални. Други пък поддържат хетеросексуални връзки с всеки партньор по отделно.

Полиамористите не са суингъри в строгия смисъл на думата, тъй като сексът със случайни партньори не ги интересува. Те не са и многоженци по религиозни убеждения.

Полиамористите са убедени във възможността за поддържането на “етична и отговорна не-моногамия”.

Според изследователите, в САЩ вече има над 500 000 открито полиаморни семейства. През миналата година в страната се появиха няколко книги, фокусиращи вниманието върху феномена “поли”, както за кратко го наричат. Интернет-изданието на полиамористите “Loving More” се чете редовно от 15 000 души.

Повечето полиамористи не се стремят да отстояват семейните си права. Срещу начина им на живот открит кръстоносен поход водят религиозните фундаменталисти, като проблем при полиаморията понякога е оспорването на родителските права върху децата, родени в такава връзка.

Изповядващите полиамория смятат, че движението им се е зародило в утопичната комуна Онеида, основана през 1848 г. от богослова от Йейлския университет Джон Хъмфри Нойес (John Humphrey Noyes), който се стремил към равноправие на половете и принципа: “Всеки мъж – мъж на всяка жена”. Полиаморията започва да се превръща в мода в края на 60-те и през 70-те години на миналия век, а терминът като такъв е изведен едва през 1990 г.

Николай Атанасов

Няма коментари: