ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Стресът е в основата на лошото здраве днес..

Повечето хора усещат прекомерна умора след състояние на стрес. Психоемоционалният стрес поражда истински хаос в организма и е способен да предизвика сериозни заболявания, убедени са терапевти от университета на щата Охайо.

Поставяйки си за цел да докажат влиянието на депресията и другите негативни емоции върху здравето, учените са установили, че стресът оказва негативно въздействие на имунната система, отслабва работата на клетките, отговорни за т.нар. имунен отговор и създава повишен риск от опасни инфекции.

Според американските специалисти отслабената заради стреса имунна система и големият брой възпалителни процеси в тялото, които водят до свръхпроизводство на т.нар. цитокини, могат да създадат предпоставки за опасни заболявания, вкл. болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, артрит, захарен диабет от втори тип.

“Отрицателните емоции и психологическите разстройства повишават 4 пъти производството на цитокини”, подчертават учените. По този начин постоянният стрес може да доведе не само до временно отслабване на имунитета, но и до ускореното му стареене, което да доведе до сериозни хронични заболявания.

“Ако не ви се отдава да се избавите от стресовите фактори във всекидневния живот, можете да защитите здравето си с балансирана диета”, съветват американските лекари, цитирани от Ройтерс. “Например Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в най-големи количества в рибата и орехите оказват положителен ефект на настроението и имунната система”.

Освен това, за да се предпазите от риска от имунни разстройства, алергии, астма и вирусни инфекции е добре да се избягват и токсините от типа на пестицидите, както и замърсения въздух.
www.zdrave.bg

Няма коментари: