ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хапчетата за алергия ще се продават без рецепта

Свободно ще купуваме и лекарства за глава

Някои лекарства за алергия, главоболие и диария вече ще могат да се купуват без рецепта, съобщиха фармацевти. Без специално предписание от лекар ще могат да се купуват и капки за нос. Промяната е одобрена от комисия в агенцията по лекарствата, която се занимава с режима на отпускането на препаратите. Такава съдба вероятно ще застигне и много от сиропите за кашлица, както и капките за очи, смята председателят на българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

В момента за тези медикаменти, както и за различните антибиотици и лекарства за сърце, се изисква лекарско предписание. Това обаче много затруднява пациентите, които всеки път, когато решат да си купят даден препарат, трябва да минат през своя личен лекар. Облекчени ще бъдат и лекарите, тъй като значително ще намалеят чакащите за рецепта, смятат здравните експерти. В агенцията по лекарствата почти ежедневно постъпват различни запитвания за промяна на режима на отпускане на медикаменти, за които в момента се изисква медицинска препоръка.

Експертите очакват до края на годината броят на лекарствата, които се продават свободно, да се увеличи с около 30 на сто. В момента у нас препаратите, които се отпускат без лекарско предписание, са около 1500, т.е. още около 400 ще могат да се купуват свободно. Промяната в режима на отпускането на лекарства беше одобрена и от фармацевтите. Така те ще могат да тъгуват с лекарствата, без да се налага да престъпват закона, като ги продават свободно. Хората пък няма да се налага да лъжат аптекарите, като им представят фалшиви рецепти, само за да се сдобият с нужното хапче.

Няма коментари: