ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Джин с Тоник успокоява на нервите..


Един джин с тоник наистина успокоява нервите след напрегнатия ден в офиса, но ефектът се дължи колкото на алкохола, толкова и на аромата на парчето лимон, твърдят японски специалисти, цитирани от в. „Дейли телеграф“ и в. „Дейли експрес“.

Изследване на учени от Токийския университет показа, че вдишването на цитрусовия аромат понижава стреса, защото лимонът съдържа химичното съединение линалол. То премахва ефектите от стреса върху 109 различи гена в човешкото тяло и има благотворно въздействие върху химията на кръвта.

Известно е, че когато човек изпадне в стрес, ядоса се или се уплаши, съответни гени се активират и нивото на белите кръвни клетки се повишава. Тези процеси причиняват депресия, възпаление, безсъние и в по-тежки случаи натоварват сърцето и водят до състояния, които могат да бъдат смъртоносни.

Тестовете показаха, че линалолът намалява повишената активност на гените и нивата на левкоцитите. Резултатите, публикувани в „Списание за селскостопанска и хранителна химия“, потвърждават схващането, че ароматерапията облекчава стреса и повдига настроението.

Изследванията на японските специалисти са първото научно доказателство, че благодарение на линалола цитрусовият аромат отпуска не само духа, но и тялото.

Химичното съединение се съдържа във всичко, от масажните масла през смеските от изсушени цветя, билки и плодове (“потпури“) до освежителите за въздух. Полезен за душата и тялото е също ароматът на лавандула, манго и други ароматни растения.

БТА/po-zdravi.info

Няма коментари: