ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Викат линейка на всеки 5 минути..


Отчитат бум на инсулти, деца припадат на плажа, минералната вода поскъпна 6 пъти


Жегата влуди Бърза помощ. Линейки се викат на всеки пет минути в София. Бум на инсулти и инфаркти отбелязаха вчера спешните центрове.
"Само до 15 часа сме закарали десет души с мозъчни удари и други петима със сърдечни", обясни за "Стандарт" д-р Виктория Цветкова от Спешния център за София-област. Най-много хора със сърдечни болежки са в "Пирогов", "Света Екатерина" и Националната кардиологична болница. "И в момента помагаме на двама пенсионери с инфаркт. Те са на 70 и 77 години", каза и доц. Нина Гочева, шеф на клиниката по кардиология в Трета градска.

Тя уточни, че предния ден са приети други трима мъже, от които единият на 53 г.
70-годишна жена от Ихтиман пък бе закарана вчера със силни болки в областта на сърцето в Правителствена болница. Телефоните 112 и 150 прегряха и за припаднали по улиците. До 16 ч вчера на 112 имаше 46 сигнала за пострадали от жегата, съобщи Министерството на извънредните ситуации. Най-много са от София - 25, от Бургас - 4, от Кърджали - 2, от Варна и от Русе - по 7, от Монтана - 1. В четвъртък сигналите са били 40 за цялата страна. По 40 градуса удариха термометрите в Благоевград и Русе. От ведомството обясниха, че безплатно раздаване на минерална вода може да стане след искане на кмета на съответното населеното място.

Колабиралите са предимно пенсионери, на които рязко е паднало кръвното или са обезводнени, обясни д-р Цветкова. "През пет минути имаме повиквания и ако продължи това темпо, няма къде да караме хората", изрази притеснението си шефката на екипа. Причината е, че Университетската болница "Света Ана" е в частичен ремонт. Хора с крехка нервна система също изпушват в горещините, изтъкна още д-р Цветкова. Спешни екипи са оказали първа помощ на две жени с нервна криза. Пациентките, на 42 и 46 г., изпитвали силно безпокойство, придружено със световъртеж и повръщане. Те се стабилизирали едва след като им дали успокоителни. Температури над 38-39 градуса са много опасни и за малките деца, предупреди д-р Юри Торнев, шеф на Спешна помощ в София-област. Той посъветва родителите да не извеждат хлапетата на слънце.

Двама мъже на средна възраст бяха приети вчера с инфаркт и в бургаската болница. Други двама са с инсулт. Високите температури допълнително изострят хроничните заболявания. Застрашени са хора със сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, предупреди д-р Ниго Топузян, шеф на спешното отделение в болницата. Десетки колабирали от жегата имаше вчера и в морския град. Повечето инциденти са станали на плажа, където хората са били без шапки и чадър. Двегодишно дете е прието в шокова зала именно след прегряване на плажа. Междувременно ужасните жеги доведоха и до скок на бизнеса с минерална вода и други напитки. Срещу 3 лева, или средно 6 пъти по-скъпо, вървеше малката бутилка по кръстовищата в София, Варна, Пловдив, Търново, Видин и Бургас. Питиетата се предлагаха от предприемчиви младежи с бели тениски и шапки на главите.

Няма коментари: