ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

UV лъчите на Слънцето - заплаха за зрението..


Известна защита срещу UV лъчите дават слънчевите очила, но те не трябва да променят прекомерно цветовете или контраста. Малките стъкла, разположени далече от очите, пропускат 20 % от лъчите.

UV лъчите (ултравиолетовите лъчи) на Слънцето са причина за много от проблемите на човешкото зрение. Изгарянето на най-горния слой на роговицата е най-често срещан проблем измежду тях. Симптомите се появяват със закъснение, но са придружени от силна болка, зачервяване и сълзене на очите. В роговицата се намират много нервни окончания и това засилва страданието на засегнатия от слънчевите лъчи.

Най-известното очно заболяване е катарактът. Той също може да бъде причинен от UV лъчите. Защитният механизъм на човешкия организъм, разбира се, се задейства и започва натрупването на флуорисцентен пигмент, който замъглява лещите и по този начин ги предпазва от UV лъчите. Натрупването на пигмента обаче започва да пречи на възприятието на цветовете и предметите и води почти до загуба на зрението на човека.

Известна защита срещу ултравиолетовите лъчи дават слънчевите очила, но те не трябва да променят прекомерно цветовете или контраста. Важен е фактът, че малките стъкла, разположени далече от очите, пропускат 20 % от UV лъчите през отворените си пространства.

Няма коментари: