ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Стрес и болести гонят либидото...

Жената спасява любовната връзка
Д-р Петър Кътев Първа частна клиника


Отчуждението между хората става все по-сериозен проблем през последните години. Той е както социален, така и личен. Най-болезнен е, когато става въпрос за отношенията между мъжа и жената като приятели, семейство, родители. Много се е изписало за това, че настъпва ден, в който любовната връзка се изчерпва и хората си омръзват. Някои смятат, че основната причина за това е изчерпване в секса. Поради това препоръчват да бъде разнообразяван. Но тук аз не визирам изневярата.
Процентът на разводите в България е голям. Но тази цифра не дава реална представа за разделите, защото много хора живеят без брак.
Хоросанът, който сплотява двама партньори, основно е любовта и в частност - любовната игра. При някои хора връзката е скрепена от "финикийски знаци", които често се оказват най-силното сплотяващо звено.
Много често като причина за разделите се сочи стресът. На това мнение са мнозина водещи психолози и лекари. Много хора имат психически проблеми, но даже и не подозират за тях.
Друга причина за нарушените любовни отношения може да е здравословното състояние на партньорите. Някои инфекции оказват сериозно влияние не само върху либидото, но и върху цялостното състояние на организма. Това пък от своя страна може да доведе до промяна в мисленето.
Според някои психолози и социолози пък влошаването на финансовото състояние може да доведе до сериозно напрежение между партньорите.
Аз съм лекар с дълъг стаж, което ме е направило съпричастен към доста човешки съдби. Затова смятам, че водеща роля в една връзка е жената. Всичко зависи от нейния умствен потенциал и работоспособност. Да бъде финансово независима, във всеки момент да е различна за своя приятел, съпруг и дори за децата си. Това се постига с много труд, а може и да се предаде от възпитанието в семейството.
Да погледнем назад в историята. През Средновековието едни от най-силните мъже, основатели на Храма на тамплиерите, са се прекланяли пред Дева Мария. Случайно или не, но най-големият храм в света, посветен на Божията Майка, се намира на територията на България.
В т. нар. Стара Европа, когато един мъж покани жена на вечеря, тя в много случаи си плаща сметката. На Балканите обаче е по-друго. Тук е прието мъжът да плаща сметката. Няма лошо, но след 5-6 вечери някои хора стават финансово зависими.
Друга анормална балканска черта е, че на мъжа любовта му минава през стомаха. Така превръщаме жената в един кухненски робот.
Бих искал да разкажа една история, която за голяма част от младото поколение ще звучи като приказка. Действието се развива преди около 40 години в едно село в Северозападна България. Там живеело семейство, основано на любов и разбирателство, което се трудело от сутрин до вечер и възпитало децата си в трудолюбие и честност. Думите "нямам пари" или "пари назаем" не съществували. Лоша дума или прехвърчане на искри между членовете на фамилията също нямало. Поне веднъж месечно, както и на всички празници, фамилията се събирала около трапезата, приготвена от домакинята. Витаел дух на спокойствие, домашен уют и безгрижие. Когато майката починала, фамилията се разпръснала - из България и по света. Къщата останала безлюдна, студена и мрачна, дворът буренясал, както много други в нашата страна.
И накрая ще завърша тази история със следните думи: Има силна жена - има силна фамилия.

Няма коментари: