ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

От нерви също може да се дебелее..


През последните месеци започнах да пълнея. Храня се както обикновено, но имам сериозни проблеми с едно от децата си. Възможно ли е наистина причината да е в нервите?
Цанка ПЕТРОВА, Добрич

Напълно е възможно, г-жо Петрова. Твърдението „Дебелея от нерви“ често предизвиква спонтанен смях у много хора, но в него има много истина. Психотравмите са една от сериозните причини за затлъстяването.

В такива случаи говорим за регулаторно затлъстяване. При него обикновено са засегнати центърът на апетита и центърът на ситостта, респективно регулацията на обменните процеси. Регулацията на апетита се осъществява предимно в главния мозък – хипоталамуса. Тук се намират структури, които направляват приемането на храната. При експериментални животни чрез въздействие върху определени участъци на хипоталамуса е предизвикано непрекъснато приемане на храна, т. нар. „булимия“ или „вълчи глад“, последвано от наднормено повишаване на телесното тегло.
Установено е, че в страничните зони на хипоталамуса се намира „центърът на глада“, който при възбуждане влияе върху приемането на храната и дейността на храносмилателната система. Ето защо много често психическите възбуди водят до появата на неутолим глад, до стомашно-чревни смущения.
В централните зони на хипоталамуса се намира „центърът на ситостта“. Импулсите, които идват от стомаха при напълването му, активизират центъра на ситостта, който, от своя страна, потиска дейността на центъра на глада.


Тези проучвания потвърждават народната мъдрост, че „от масата трябва да ставаш малко преди да си се наситил“. Нервно-психическото състояние на хората с болестно свръхтегло е от особено значение за възникването му, а и за рецидивите, появили се след лечение. Нерядко се наблюдава един порочен кръг – свръхтеглото води до нарушаване на нервнопсихичното равновесие, а това, от своя страна, допринася за още по-голямо увеличаване на теглото. Подобни случаи се срещат сравнително често и тежката задача е разрушаването на този порочен кръг.

otslabvane.us

Няма коментари: