ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Телевизията преди лягане води до хронични заболявания


Гледането на телевизия преди лягане нарушава нощния сън и може да причини хронични здравословни проблеми, открили учените.

Те смятат, че гледането на телевизия замества изискващите влагане на енергия дейности, като различните видове спорт и липсата на физически упражнения води до лошокачествен сън. Американските учени изследвали 21 475 пълнолетни и открили, че гледането на телевизия е най-разпространената дейност преди лягане, заемаща близо 50% от времето преди сън.

Сънят е изключително важен, тъй като позволява на мозъка да се възстанови след тежкия ден. Липсата на достатъчно сън увеличава опасността от наднормено тегло, сърдечни заболявания и депресия.
“Работното време не може да бъде гъвкаво, но ако ограничим гледането на телевизия вечер, ще можем да си осигурим достатъчно количество сън.

Според резултатите от нашето изследване гледането на по-малко телевизия вечер и по-късното започване на работния ден сутринта допринасят за набавянето на допълнително време за сън и ограничават хроничната липса на сън”, обяснява д-р Мтиас Баснер от Университета в Пенсилвания.
podlupa.bg

Няма коментари: