ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Неправилното осветление особено при големи зрителни натоварвания води до главоболие и вегетативна дистония


Много хора през нощта не спят, a гледат телевизия или работят/играят нa компютъра си и за да не пречат на близките си, те най-често изключват осветлението.

Лъчите от телевизора силно въздействат на очите и затова продължителното гледане не се препоръчва нито за деца, нито за възрастни.

Мониторът създава по-малко проблеми, но все пак повишеното зрително натоварване остава.

Ако в стаята няма нормално осветление, очите се напрягат още повече.

В недостатъчно осветеното помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре в тъмнината.

Ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра й и отговарят за дневното зрение и цветовото възприятие, а другите се намират на периферията и отговарят за зрението в сумрак и за черно-бялото изображение.

Неправилното осветление води до главоболие
Затовa и вечер, когато зрението трябва да работи в сумрак, зеницата се разширява. Но колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома.

Включената нощна лампа не е решение. При нейното използване човек седи в светло петно и при преместване на погледа от телевизора или монитора той отново трябва да гледа в тъмнината.

В такава ситуация очите се уморяват още по-бързо, защото зеницата ту се разширява (за да могат очите да виждат в тъмнината), ту се свива.

Това води до увеличаване на късогледството и развитието на спазъм от акомодация - тежка зрителна преумора, когато се наблюдават спазми в мускулите в очите.

Независимо какво правим, осветлението в дома трябва да бъде добро - 60 вата, а в по-големите помещения - 100 вата. Още по-добре е, ако светлината идва от няколко осветителни тела.

Според изчисленияна крушката на нощната лампа трябва да бъде 60 вата, а не 40 или 75. Това е особено важно за децата.

Луминисцентните лампи вредят на ретината и могат да провокират нейната дистрофия, а също освен спазъм на съдовете на главния мозък, те предизвикват раздразнение, немотивирано лошо настроение и нарушават съня.

Ако хората живеят постоянно в лошо осветени помещения могат да развият хронични блефарити.

Затова, не мислете за пестене на електроенергия, когато става дума за зрението ви.

То работи оптимално и без излишно натоварване в сравнително широки граници.

Спазвайте някои елементарни норми, които ще намалят рисковете и ще ви спестят много повече от няколко киловата. Източник: lekar.bg

Няма коментари: