ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Скоро ще можем да ядем много, без да качваме килограми

Представете си свят, в който можем да ядем каквото си пожелаем, но без да дебелеем, Много скоро това ще стане възможно благодарение на учени от университетите Флиндърс и Тексас.
Оказва се, че един конкретен ген, наречен RCAN1, отговаря за трупането на килограми от мазната и нездравословна храна. Ако го изключим, на практика спираме този процес. Точно това се е случило при експерименти с мишки. Учените установяват, че ако деактивират RCAN1, гризачите могат да се хранят с висококалорична храна колкото си пожелаят, но без да качват килограми.

Какво се случва с калориите? Тялото не ги трупа, а ги изразходва веднага след приема им. Така „бялата мазнина“, т.е. тази, която води до наднормено тегло, се преобразува в „кафява“, която тялото използва за енергия.

Учените се надяват, че техния пробив в генетиката ще доведе до създаването на хапче, което да се бори със свръхнапълняването. „Голям брой хора страдат от наднормено тегло. Поради различни медицински причини те не могат да се преборят с този проблем – коментира ръководителят на изследването проф. Деймиън Кийтинг. – Надяваме се нашето откритие да допринесе за създаването на лекарства, които да доведат до реално сваляне на килограми.“
Източник: Science Alert

Няма коментари: