ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как да се предпазим от преяждане по време на празниците?

Искаме или не често по празници се случва така, че преяждаме. Това, което би трябвало да ни донесе удоволствие и приятни преживявания, се превръща в изпитание за телата ни. Нахвърляме се върху храната сякаш ядем за последно. Както видяхте светът не свърши на 21.12.12 и ние трябва да продължим да се грижим за здравето, тонуса си и доброто си настроение. Ще ви дам някои идеи как да не допускате слабостта ви към вкусните изкушения да попречат на приятното ви изкарване.
1) Направете си ден на прочистване на организма преди празниците. Нека пресните плодове, зеленчуците и билковите чайове да изместят тежките мезета и алкохолните и газирани напитки. Често разтоварващите дни се правят според циклите на луната, но това не е задължително. Периодът между празниците също е идеален за тази цел. Какво ще постигнем по този начин? Ще се освободим от токсините, ще спим по-добре, ще дадем почивка на телата си. А когато дойде време за следващата голяма трапеза със сигурност ще ядем по-малко, защото ще сме привикнали към по-скромните порции и празничните ястия ще ни се струват доста тежки след периода на прочистване.
2) Не е нужно да ядете по много. Когато масата е отрупана с лакомства, достатъчно е само да опитате по малко от всяко, за да се нахраните. По този начин, ако сте на гости, няма да обидите домакините, които типично по български ще следят дали сте пробвали специалитетите им. Яжте бавно, режете храната на малки хапки, не оставяйте чинията си напълно празна, за да избегнете "опасността" да ви я допълват постоянно. Облечете по прилепнали дрехи - така ще се въздържате от преяждане, защото то ще ви донесе допълнителен дискомфорт.
3) Наблегнете повече на приятните разговори, отколкото на яденето. Не можете едновремонно да говорите и да се храните обилно, нали? Отвлечете мислите си от богатата трапеза с весели разкази, вицове, планове за екскурзии или разходки сред природата или приятни занимания и хобита. Така времето тече неусетно, а вие ще се чувствате добре. Все пак събиранията не са за преяждане, а за общуване с близките и приятелите.
4) Движете се повече. Дали ще танцувате, ще се разходите, ще помогнете с разчистването на чиниите след празненството - има много варианти. Заседяването допълнително допринася за тежестта след нахранване. Така че не пренебрегвайте възможността да се раздвижите. Тази грешка се допуска от мнозина.
5) Научете повече за това колко е вредно преяждането. Поглъщайки повече от нужното количиство храна, стресираме всяка система в организма си. Отделят се повече свободни радикали - агресивни молекули кислород, които увреждат клетките ни. Изчерпваме и ценните запаси от витамини и микроелементи, понеже те са необходими за преработването и усвояването на храната. Чувстваме се отпаднали, трупаме мастни запаси, изпадаме в депресивни състояния. Освен това е доказано, че най-сигурният начин да живеем по-дълго е да се храним по-скромно.
След всичко казано дотук, сигурни ли сте, че искате да преядете?
Автор: Теодора Дончева
Източник: zdravduh.com

Няма коментари: