ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Енергийните напитки...Приятел или враг?

 Днес енергийни напитки можем да си купим навсякъде. Според производителите, те могат да ни избавят от умората и сънливостта, да повдигнат общия ни тонус и да повишат работоспособността ни. Но лекарите имат различно мнение за тези “вълшебни” напитки.
Повечето енергийни напитки съдържат кофеин, който встъпва в качеството на стимулатор на жизнените сили, а много рядко - женшен и гуарана, които са източници на кофеина.

Една енергийна напитка (250-330 мл) съдържа количество кофеин, еквивалентно на чаша силно кафе. В състава на напитката почти винаги влиза и таурин (от 400 до 1000 мг на 300 мл), който е естествен продукт и се смята, че влияе положително на сърдечния мускул. За това обаче липсват достатъчно научни доказателства.
Енергийните напитки съдържат и аскорбинова киселина (витамин С), В1, В2, В3 и В12. Като цяло предназначението на напитките е да повишат жизнения тонус на организма. Замервания показват, че всъщност те се справят до 20-30% с такава задача.
Тауринът, който участва в прокарването на нервните импулси към мускулите и коензимът Q10, за който се смята, че помага на мускулната работа, също активизират организма. Тяхното съдържание в напитката е ниско и не предизвиква непредвидени реакции.
Като цяло може да се каже, че 1-2 енергийни напитки няма да навредят особено на младия здрав организъм. Каква ще е конкретната полза е друг въпрос и неговият отговор зависи от конкретното състояние и напитката, която се ползва.
Страдащите от диабет трябва да знаят, че тези напитки с малки изключения съдържат захар (от 8 до 10%).
Кофеинът действа като стимулатор: 100 мг кофеин стимулират умствената дейност, а повече от 200 мг – повишават сърдечно-съдовата издръжливост. За да се постигне този ефект обаче трябва да се изпият минимум 3 напитки, тъй като повечето от тях съдържат от 34 до 90 мг кофеин.

Такова количество обаче може да има и негативни последици – свръхвъзбуденост, повишено кръвно налягане и пулс, по-високо ниво на захар в кръвта.
Сами по себе енергийните напитки не могат да навредят на здравето, ако евентуалната им употреба и количеството е съобразено с индивидуалните особености.
Нежелателни последствия може да има при постоянното съчетаване на енергийната напитка с алкохол. Кофеинът повишава налягането, а в съчетание с алкохола този ефект се усилва многократно.
Източник: zdrave.bg

Няма коментари: