ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Kaк да оцелеем в жегата

Има няколко начина да се спасите от горещината вкъщи, без да използване климатик. Тялото естествено регулира и балансира вътрешната температура. Когато градусите навън се качат над  35, включва „вътрешният климатик” и чрез потенето сваля температурата.  Няколко трика ще ви помогнат да оцелеете в жегата дори да ви се налага по-дълго да стоите под лъчите. Щом се приберете у дома,
замразете пулса
Най-лесно може да свалите температурата на тялото, като охладите кръвта. Затова там, където тя минава най-повърхностно, на местата, където вените пулсират, може да сложите студен компрес. Така охлаждането е постепенно, ефективно и без риск.  Използвайте компреси с гел, с които обичайно се сваля температурата на болното бебе. Предимството им е, че могат да си стоят в камерата, гелът поддържа постоянна температура около 36,6,  и когато ни потрябва, е готов за употреба. Компресите са няколко размера и се продават в големи аптеки и санитарни магазини. Проблемът е, че въобще не са евтини, затова пък може да се ползват многократно.
 Другият вариант е да сложите бучки лед в кърпа и да я държите там, където се усеща пулсът – от вътрешната страна на китките,  в свивката под коляното, под мишниците, на врата. Оставяте студения компрес за около 1 минута, махате го, после пак го слагате и така, докато почувствате облекчение. Проблемът е, че ледът се топи и водата се стича не само по тялото, но и навсякъде наоколо.
 Освен това трябва да пиете 1,5-2 литра вода  
При загуба на 4-5% течности от телесната маса настъпват сериозни затруднения в работата на сърдечносъдовата система. При температура 38 градуса организмът отделя 1,5 литър пот на час. Така за 3-4 часа загубата може да е 6 литра. Тази течност трябва да се набави. Добре е при обилно потене да се приемат допълнителни соли. Чаша сок от домати или портокали напълно компенсира загубата на калий, калций и магнезий. Ако обаче загубата на течности е по-голяма, към нужния ни 1 литър вода или айрян може да добавим половин  чаена лъжичка сол.
 Душът не по-студен от 36 градуса 
 Водата разхлажда,  но студените процедури трябва да са умерени. Леденият душ под 34 градуса опасно бързо свива  най-малките кръвоносни съдове на кожата. А те винаги реагират както тези на сърцето. „Гимнастиката” на кръвоносната система може да се окаже фатална за хора със сърдечносъдови заболявания.В офиса бързо ще се охладите, като подложите ръце под струята на чешмата. Само след минута ще усетите как  съживяваща тръпка минава по цялото ви тяло. 
 Визуализирайте  
Докато сте в херметически затворения автобус, си представяйте, че стоите под шадраван и пръските му ви разхлаждат. Според психолози това е един от ефективните начина да се охладите. Други картини, който фантазията ви трябва нонстоп да „прожектира”, е как лежите във вана с вода или плувате в басейн.  Методът помага за релакс не само в жегата, но и в стресови ситуации.
Яжте пикантно
 Вещества в лютивите подправки стимулират потоотделянето. Капсацинът от чушлетата стимулира обменните процеси и помага за топлинната регулация на тялото. Щом започнем да се потим, температурата на тялото естествено се смъква. Потта се изпарява и ни става прохладно. Затова пикантното, и то в най-острия му вариант, присъства в кухнята на всички страни в близост до екватора. Освен това лютото стимулира  различни ендорфини, които подобряват мозъчната дейност.
  Дишайте дълбоко 
 Седнете удобно и вдишайте дълбоко. Йогите имат ефективен начин за понижаване на температурата на тялото само с дишане. И за разлика от повечето асани тя се прилага лесно и не е нужно специално обучение. Нарича се шитали пранаяма и има за цел да охлади вътрешните органи. Въздухът се вдишва през зъбите като през решетка.  Устните се отдръпнати назад, все едно се усмихваме широко. Въздухът може да накара дори зъбите ви да изтръпнат.Вторият способ на дишане, който може да вземем „назаем” от йогите, е  като направим езика на масурче и всмукваме въздух през устните и езика като през тясна тръбичка. Упражнението може да се повтори 10-15 пъти. Определено има ефект.
Включете вентилатор, не климатик 
Помещенията на партера и на първия етаж обикновено са по-хладни в сравнение с тези на 5-ия. Това, разбира се, зависи от много фактори – изложението север-юг, строителството – панелка – монолит,  изолацията. Разчитайте на щори и на вентилатор, по-добре, отколкото на климатик. Включеният вентилатор увеличава проветрението. Около тялото идва сух въздух, изпарението се поддържа по-добре. Той е много по-подходящ от климатика, защото дава възможност за обмяна на топлина между тялото и околната среда. Ако разчитаме на климатик, той не бива да духа студ, за да не настинем. Опасна е и рязката разлика, когато излезем от помещението в жегата навън. Амплитудата на бива да е повече от 10-12 градуса. Това важи и за стаята, и за колата.

Няма коментари: