ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Климатик с повече от 10° надолу - смъртоносен

Специалисти дават препоръки какво да правим и да не правим в горещините - както за себе си, така и за домашните ни любимци

Климатикът в помещенията трябва да е настроен на температура, която е по-ниска от външната най-много с 10 градуса, предупреждават специалисти.

Смяната в градусите при излизане може да доведе и до смърт.

Вчера бебе на година и половина почина в град Сански Мост, северозападна Босна и Херцеговина, вследствие такъв температурен шок. Детето било изведено от автомобил, в който температурата била с 20 градуса по-ниска от външната. Лекарите констатирали, че сърцето на момиченцето е спряло.

В горещините трябва да се консумират основно плодове и зеленчуци, а

до обяд да се изпиват осем чаши течност,

най-добре вода, препоръчва в интервю за БТА проф. Нина Гочева, кардиолог от Националната кардиологична болница.

Според нея това количество няма да натовари сърцето и бъбреците, защото дехидратацията в горещините е сериозна.

Хубаво е децата да са изпили по литър вода до 14 ч. Бебетата пък се нуждаят от други, по-деликатни дози, но пък те не излизат много навън.

Родителите трябва да следят дали езикът на бебето е по-сух и тогава могат да дават повече от обичайното количество вода.

Специалистът съветва в жегите да не се пият спиртни напитки, особено концентрати, като изключение е ограниченото количество бира. Количеството на бирата е индивидуално, но 300-500 милилитра е допустимо.

Бирата съдържа голямо количество калий, който е полезен

за летните горещини. При потенето човек отделя голямо количество електролити, а калият компенсира тази загуба.

Топлото време не увеличава риска от напиване, то се обуславя от това дали се пие на гладно или не, обяснява специалистът.

По принцип както здравите, така и болните хора трябва да спазват общи правила. Разделението по-скоро е на деца до 5-6-годишна възраст и на възрастни над 70-годишна възраст.

За тях е най-добре да не предприемат разходки в горещината, а само вечер или сутрин по хладно време.

Хората с високо кръвно налягане категорично не трябва да намаляват

предписаните им дози лекарства или да изключват някой от медикаментите от терапията си. Общо е схващането, че в жегата периферните съдове дилатират (разширяват се) и се стига до понижаване на нивото на кръвното налягане.

Това не винаги е вярно, тъй като има по-голяма опасност от възникване на внезапни хипертонични кризи с неврологична симптоматика, особено когато някой е спрял да пие някое от лекарствата си.

Иначе топлото време не се отразява на кръвното налягане при здрави хора или ако то е добре контролирано. Нивото му трябва да е под 140/90 за хора до 70-годишна възраст.

Жегите нямат особено влияние върху честотата на инфарктите

В по-топлите дни обикновено намалява и симптоматиката при пациентите с коронарна болест, специално при тези, които имат стенокардия. Всъщност студът е това, което провокира по-тежките кризи.

Топлината е опасна при хипертонични кризи или може да доведе до топлинен удар.

Симптомите на топлинния удар са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. Трябва веднага да се потърси лекарска помощ, защото това не е ситуация, която подлежи на самолечение.

През летните жеги не се препоръчват мазните храни, както и по принцип. Ако хората могат да консумират основно плодове и зеленчуци, това би било най-добре, смята проф. Гочева.

Айранът със сол се препоръчва за хора с ниско артериално налягане, но ако то не е предизвикано от заболяване.

Домашните любимци също не бива да бъдат забравяни в жегата

Те не трябва да се затварят в автомобилите през горещите дни, тъй като и пет минути без достъп до свеж въздух могат да доведат до здравословни проблеми, коментира за БТА д-р Марина Иванова от "Четири лапи".

Обикновено "прегряване" има, когато животните се оставят в затворени помещения с лоша вентилация, като коли или витрини в зоомагазини.

Здравословен проблем може да причини и връзването на кучета със синджир, без достъп до сянка и вода.

Основната причина за проблемите е, че животните не могат да се изпотяват както хората.

Домашните любимци трябва да разполагат с достатъчно вода за пиене и да не се оставят на слънце дълго време. Ако се наложи оставянето им в колата, тя трябва да е паркирана на сянка и поне един от прозорците да е отворен леко.

Трябва да се избягват и разходки в горещите часове, както и дълго стоене на плажа. Ако животното консумира суха храна, трябва да му се осигури по-голямо количество вода.

Предразположени към топлинни удари са домашните любимци, които не са приспособени към високите температури - най-вече

кучетата от северните породи като нюфаундленд или хъски

Както и хората, възрастните животни и тези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.

Признаците за топлинен удар са силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане.

В случай на "прегряване" навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна - животното трябва да се премести на сянка или в охладено помещение и да се потърси помощта на ветеринарен лекар.

Междувременно може да му се даде вода за пиене, да се намокри със студена вода или да се покрие главата му с мокра кърпа. Ако не е в съзнание, незабавно трябва да се отведе в клиника, където да бъде сложено на системи и да му бъде приложена противошокова терапия.

Ако в жегите птиците имат достатъчно вода, няма да има никакъв проблем

за доброто им състояние, коментира за БТА и Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проблем може да бъде забравянето на кафеза на слънце на балкона, особено ако водата се е изпарила.

Птиците използват оперението си по най-подходящия начин, който ги защитава и в студа, и в горещото време, обяснява експертът. Ако няма вода, обаче, това може да бъде фатално.

От БДЗП призовават хората да не се вживяват в ролята на спасители на диви птици и да ги вземат вкъщи, особено малките пилета.

Вземането на паднали малки сови може да бъде опасно както за птиците, така и за хората, тъй като може да предизвика нападение от родителите, включително с нокти в очите.

В най-добрия случай пострадалите птици могат да се поставят на най-близкото високо място или дърво, за да не станат жертва на котки и кучета.
 

 
Източник:БТА  

Няма коментари: