ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Летните диарии

Летните диарии най-често са остри. Защото разстройство могат да причинят много фактори - бактерии, вируси, гъбички, паразити. Диетични грешки, непоносимост към фруктоза - млечна захар, засяга 10% от възрастното население. Стомашното разстройство може да е последица и от антибиотични лечения.
 До четиригодишна възраст стомашно-чревният тракт все още се развива. Незрелостта му означава по-голяма уязвимост. Горещините сами по себе си причиняват смущения във функционирането му и така може да се стигне до състояние на ръба здрав-болен. С други думи, може да се яви диария без наличие на патогенни микроорганизми, които я причиняват.  Все пак през лятото високите температури благоприятстват развитието на болестотворни микроорганизми. В горещините храните бързо ферментират и се развалятМоже да се развият и такива микроорганизми, които причиняват разстройство. Най-популярни са салмонелните инфекции, но има и стафилококови. Не са редки и случаите с дизентерия. Ако диарията е придружена от висока температура, втрисане, кръв в изпражненията, съмнение за остър корем (силни коремни болки, втвърдяване на коремната мускулатура), спешно трябва да се потърси помощта на специалист – гастроентеролог, инфекционист или хирург. Важно е да се направи микробиологично изследване, за да се установи причинителят. Ако състоянието е силно изразено и продължително, не бива да се лекувате сами. Какво може  и трябва да се прави, докато се задвижи процедурата и се изчакват резултатите от микробиологичното изследване?  Чай и глад, ако сте с разстройствоДобре е да се направи 12-часова чаена пауза, по време на която не се яде нищо и се пие чай от петопръстник и стрък цикория. По една супена лъжица от двете билки се варят 5-10 минути в 600 мл вода. Пият се по 50-70 мл на 1-2 часа. Другото бързо решение е хомеопатията – след всяко изхождане се пият по 3 зрънца Arsenicum album 9CH. Може да помогне и диарекс – пият се по 1 до 2 таблетки 2 до 3 пъти дневно до отзвучаване на оплакванията. За деца дозата е наполовина или по съвет на лекаря. Диарексът е индийски билков продукт под формата на таблетки. След като сме направили чаена пауза, Може да се хапнат банани.  Но ако тези мерки не са достатъчно ефективни, е добре да се добави и супата на Моро.

Супата на Моро
 

Проф. Моро успява да разработи диета, която по-късно взема неговото име (през 1908 година). С този режим на хранене той успява рязко да намали смъртността от чревни разстройства при кърмачета в клиниката, в която работи. Тя се приготвя, като четвърт килограм моркови се измиват и обелват. Вади се сърцевината им и се варят в един литър вода 1-1,5 часа, докато останат около 200 мл. Получената отвара се пасира и разбърква със зеленчуков бульон.  Това е супата на Моро.  Тя се разпределя на равни порции за целия ден. Продължение на лечението със супата се прави с  варен ориз, задушени картофи, леблебия. Освен това в диетичния режим при разхлабен корем може да се добави запарка от копър и джоджен. По 1 чаена лъжичка се запарва за 5 минути в чаша вряла вода. Прецежда се и се приема на малки порции лъжичка по лъжичка през 5-10 минути. Този чай освен при диария е много ефикасен при коремни спазми и повръщане./д-р Атанас Михайлов/monitor
 

Няма коментари: