ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Как може да тренираш по-здраво?

Швейцарски учени откриха първия по рода си лек срещу мързела! Всички знаем, че лекарствата за намаляване на теглото имат репутация на вредни за организма, в някои случаи дори смъртоносни. Това, обаче може да се промени благодарение на Макс Гасман и екипът му от университета в Цюрих, които открили медикамент, който може да повиши мотивацията на хората да правят физически упражнения.
Новото откритие е базирано на хормонът еритропоетин – ЕПО, чиято функция по принцип, е предназначена за регулацията на червените кръвни клетки в тялото. Трябва да се отбележи, че типа ЕПО, използван за изследването, не е този, който води до увеличаване на червените кръвни телца.
ПРОЧЕТИ НАБЪРЗО: Тренирай като Скалата!
Учените от Цюрих наблюдавали три отделни групи мишки. Първата не получила никакви медикаменти, втората била инжектирана редовно с човешки вариант на ЕПО, а третата била генетично модифицирана да произвежда високи нива на човешко ЕПО в мозъка. Двете групи мишки, които били подложени на хормонално лечение, показали много по-високи резултати на тест на бягащо колело, при това, без да се наблюдава увеличаване на червените кръвни телца. Общото състояние на мишките било съвсем нормално, разликата била, че високото ниво на ЕПО предизвикало желание за физическа активност.
Също така учените установили, че ЕПО може да има много силен ефект върху общото настроение и съответно може да бъда използван като средство срещу депресивни състояния. Мишките, които имали високи нива на хормона като цяло били много по-контактни от останалите си събратя.
ПРОЧЕТИ НАБЪРЗО: Стани като Хълк за 41 минути
Тези резултати могат да донесат надежда на много хора, които трябва да се борят със себе си, за да поддържат добрата си физическа форма. Още повече, че такова лечение може да бъде приложено при всяко заболяване, което се подобрява, благодарение на физическите упражнения.
Вие имате ли нужда от допълнителна мотивация, за да поддържате добра форма?

Няма коментари: