ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Херпес зостер


ПИСМО
Преди година получих херпес зостер. Лекувах се и премина. Сега обаче се страхувам да не се появи отново, защото изпитвам болки в тази област. Има ли начин да се предпазя от рецидив, като пия витамини или добавки. Мога ли да спортувам, защото ме предупредиха да се пазя от настинка, а аз обичам да плувам.
К.Д.- Радомир



Рецидивите от херпес зостер в голяма част от случаите могат да бъдат предотвратени, ако се грижим за имунната система. Това се постига, като избягваме стресови ситуации, спортуваме, храним се  рационално и разнообразно. И, разбира се, като своевременно лекуваме други заболявания, свързани с увреждане на имунната функция. Допълнителното приемане на витамини и хранителни добавки с усилен антиоксидантен състав е препоръчително в периоди на изтощителна умствена и физическа активност, преди грипна епидемия, в началото на пролетта ...
Друга възможност за предпазване от рецидив е ваксинацията. Разработена е ефективна жива атеюнирана ваксина срещу вируса на херпес зостер и в някои държави тя се препоръчва на всички хора над 60 г., независимо дали са преболедували или не от варицела.Заболяването херпес зостер се причинява от вирус от херпесната фамилия. Първата клинична проява на инфекцията обикновено се наблюдава в детска възраст под формата на варицела (лещенка), но вирусът остава в коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви до края на живота. „Дремещият” вирус може да се активира от различни причини: стрес, температурно състояние, временно потискане на имунната система от друго заболяване, хормонален дисбаланс и др. След преболедуване не е необходимо да се спазва специален режим, но познавайки причините за активиране на вируса, човек трябва да се съобразява с тях. Това ще намали възможностите от неприятни рецидиви, които понякога могат да бъдат много сериозни.Трябва да се знае, че болката след прекаран херпес зостер може да се усеща дълго. От друга страна, в някои случаи може да се развие херпес зостер без обрив (zoster sine herpete). Ако в мястото на прекаран херпес зостер се появят симптоми и съмнение за започващ рецидив, най-добре е да се консултирате със специалист. Редно е да се изследват нивата на антителата срещу вируса в кръвта и да се обмисли възможността за прилагане на специфичен имуноглобулин. Това би предотвратило рецидива, или поне да доведе до облекченото му протичане.
Проф. д-р Златко Кълвачев, д.м.н. Началник на Центъра по вирусология, ВМА/monitor

Няма коментари: