ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Солидното похапване вечер увеличава риска от инфаркт

Всичко, което изядем преди лягане, се превръща в мазнини. Така смятат мнозина, но всъщност това схващане е напълно погрешно.
В същото време има други достатъчно основателни причини да не заспиваме веднага след вечеря. Защото, ако по време на сън, тялото ни трябва да храносмила, може да си навлечем различни проблеми – от киселини и тежест в стомаха до повишен риск от сърдечен удар.
Напълняване
Късното хранене крие редица опасности, включително невъзможността да преценим колко точно сме гладни – най-вече заради натрупаната през деня умора. Когато огладнеем вечер, едва ли ще ни се занимава с приготвянето на салата, а вместо това бихме предпочели първото лесно за хапване нещо от хладилника – сладолед, вафла или пък останало парче пица. По този начин залъгваме глада, но няма как да сторим същото и със запазването на килограмите.
Стомашни киселини
Ако си легнем, особено по гръб, веднага след обилна вечеря, в началото може и да се чувстваме много комфортно, но докато тялото ни се опитва да почива, храносмилателната система ще трябва усилено да работи. Паренето в хранопровода и стомаха при такава ситуация се появява заради излишното количество стомашна киселина, която създава изгарящо усещане, разпростиращо се от стомаха към гърдите и понякога чак до гърлото, а това създава дискомфорт и със сигурност ще попречи на качествения ви сън.
Сърдечен удар
Солидното похапване вечер увеличава риска от инфаркт. Или поне това сочат резултатите от проведено наскоро гръцко изследване, в което са участвали 500 души, като 250 от тях вече били претърпели удар, а другите 250 били диагностицирани с остър коронарен синдром.
Данните показват, че онези от наблюдаваните лица, които изчаквали най-дълго между последното хранене за деня и лягането вечер, са изложени на най-нисък риск от инфаркт. Възможните обяснения са различни - едни включват идеята, че киселинният рефлукс (причинява се от липсата на добро затваряне на клапата между стомаха и хранопровода, което увеличава киселинността и парещото чувство) е по-вероятно да причини сънна апнеа (нарушено дишане по време на сън), която е свързана с честотата на ударите.
Според друга теория самото храносмилане и влиянието му върху кръвното налягане, нивото на кръвната захар и холестерола могат да повишат вероятността от сърдечен удар.
Източник: Здраве.bg

Няма коментари: