ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Магнитните бури..

Днес броят на метеорологично чувствителните хора в България достига до 80% от общия брой на населението. Интересното е това, че през 70-те години на миналия век хора с метеозависимост са били само 30-35%.
Причина за увеличаването на хората, зависими от метеорологичните условия, е в това, че те все повече се отдалечават от природата.
По-чувствителни към метеорологичните условия са хората със сърдечно-съдови заболявания, нарушен сърдечен ритъм, исхемична болест на сърцето, отслабена имунна система и при хора с високо кръвно налягане и силен стрес. Затова в дните със силни магнитни бури броят на инфарктите и инсултите значително се увеличава.
Трябва да се знае, че магнитните бури влияят както на болните, така и на здравите. Младите хора и спортистите най-малко се влияят от тях. При силни магнитни бури у хората се появяват признаци на сънливост, умора, отпуснатост. Хроничните заболявания се увеличават. ПТървите симптоми при магнитни бури са:
- безсъние, безпричинната тревога, сънливост и безпокойствие
- сърцебиене и повишено кръвно налягане
- тежест в главата и световъртеж
- силно изпотяване и втрисане
- умора, отслабване на вниманието и на паметта.
Учените са установили, че появата на магнитни бури потиска изработването на хормона меланин, който осигурява адаптация към външната среда. Силните магнитни бури водят и до нарушаване на биоритмите в човешкия организъм. Кората на надбъбречните жлези работи като в условия на стрес.
За съжаление, никой не може да се скрие от магнитните бури, тъй като те проникват безпрепятствено навсякъде. Следователно възниква въпросът: как можем да си помогнем да ги преодолеем по-лесно?
При внезапни промени на метеорологичните условия кислородът във въздуха рязко се понижава, което води до кислороден глад на мозъка и на тъканите на организма. Това е и причината на поява на горепосочените симптоми.
Затова единствените начини да се спасим от влиянието на магнитните бури са:
- активно спортуване;
- в диетата трябва да се включват повече плодове и зеленчуци. В случая много полезно е зелето, тъй като то съдържа аминокиселини, ферменти, витамини, минерални соли, бактерицидни вещества, които подобряват дейността на сърдечно-съдовата система;
- да не се ядат храни, които съдържат голямо количество животински мазнини (сланине, овче месо и тлъсто свинско месо);
- цялата диета трябва да бъде ориентирана към плодове, зеленчуци и др. по-лесни за усвояване храни.
Лоши за човешкия организъм метеорологични условия се смятат:
- рязкото спадане на атмосферното налягане и усилването на вятъра;
- бързата промяна на температурата на въздуха - с 10-15 градуса на денонощие и промяна във влажността на въздуха с 30%.
При неспокойно магнитно поле 3 пъти се увеличават инфарктите и 2 пъти броят на инсултите, защото кръвта става по-гъста - тече по-бавно по кръвоносните съдове и особено по тънкостенните съдове на главния мозък, клетките слабо се снабдяват с кислород и това предизвиква главоболие, бърза уморяемост, сънливост, вялост. Затова по-чувствителните трябва:
- да не се пренапрягат;
- хипотониците и хипертониците както и хората с хронични сърдечни заболявания да имат под ръка лекарствата, които ползват;
- тези, които реагират на геомагнитните смущения с раздразнение, тревога, безсъние, да ползват валериан или настойка от божул;
- в дни на магнитни бури нивото на холестерина в кръвта се повишава. За това не яжте мазно и сладко;
- хората реагират на магнитните бури различно - едни се чувстват зле 2-3 дни преди тях, други по време на бурята, а трети - 48 часа от началото й;
- наблюдавайте състоянието си, сверявайки го с прогнозите за геомагнитната обстановка, за да разберете как Ви влияят магнитните бури.
Бумът на инсулти и на инфаркти настъпва по време на слънчеви изригвания.
В последно време медиите все по-често информират за приближаващи "магнитни бури". Периодично от слънцето избухват мощни взривове, съпроводени с изхвърляне на огромни количества енергия - светлина, топлина, електромагнитни вълни. След известно време тази енергия достига земята.

Няма коментари: