ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Гроздовата диета понижава кръвното налягане и холестерола

Гроздовата диета понижава кръвното налягане и холестерола, а тонусът на сърдечния мускул и кръвообращението се подобряват.
Избира се само зряло грозде или сок от него. Препоръчват се сладките сортове с тънка кожичка ­ шасла, семильон, ризлинг, чауш, мускат. Обвивката на тези сортове извлича от организма отровите и помага за изхвърлянето им навън. Веднъж седмично другата храна може да се изключи за сметка на гроздето.
Тези, които не издържат на гладуване, може да се подкрепят с варен ориз. Оризът засища и извлича вода от тялото. Този плодов ден се прави редовно в продължение на 2-3 месеца. Ако вместо грозде изберете разтоварване с гроздов сок, дневната доза е половин литър. Тя се разпределя на 3 приема. Сто грама сок съдържат 75 калории. Хранителните вещества, които се съдържат в един килограм грозде, дават на човек енергия от 700-800 калории. Това са 25-30 процента от дневните нужди. Енергийната равностойност на килограм грозде е четвърт хляб или 4 пържоли, или близо килограм картофи. Така че по време на разтоварващия ден организмът не гладува.
Още древните гърци са прилагали лечение с грозде, наречено ампелотерапия (ampelos ­ грозде). Ефектът се дължи главно на глюкозата, фруктозата и калиевите соли, които съдържа този плод. Сокът усилва водно-солевата обмяна, което на практика значи, че помага на организма да се освободи от пикочната киселина. Това пък пречи за образуване на пясък и камъни в бъбреците. Затова сокът от грозде се препоръчва при заболявания на бъбреците, подагра и хроничен гастрит.

Няма коментари: