ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Учени откриха, че сърцето може да се възстановява

Британски учени успяха да променят вид стволови клетки в сърцето на възрастна мишка и мускулна тъкан . Също така стана ясно, че в него има клетки, които при активиране започват да се самовъзпроизвеждат и така възстановяват сърцето.

Изследването, публикувано в сп. “Нейчър”, показва, че ако препаратът тимозин бета 4 бъде използван преди настъпването на сърдечен удар, той може “да подготви” сърцето за възстановяване.

Въпреки, че проучванията са на много ранен етап и предстои да се изпробват върху хора може да се надяваме, че скоро ще имаме лекарство, което да възстановява увредената тъкан на сърцето след инфаркт и сърдечен пристъп.

Медицината много напредна в превенцията на сърдечните удари, но когато веднъж настъпи клетките спират да получават кислород и се увреждат перманентно. Ако голямо количество мъртва тъкан се натрупа в сърцето може да се развие сърдечна недостатъчност. Това е състояние, при което сърцето е неспособно да изтласква кръвта в тялото.

Учени от цял свят се стремят да намерят начин да регенерират мъртвите тъкани в сърцето, тъй като до този момент единствения шанс на хора с подобни сърдечни заболявания е да поддържат сърцето с машинка или да им бъде пресадено ново.

Затова, когато група учени публикува в журнала “Natural Wednesday” новината, че са открили клетки в слой на сърцето, които могат да се самовъзпроизвеждат, нова надежда изгря за всички сърдечно болни.

Източник: news.yahoo.com

Няма коментари: