ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Нямаше да има Е.коли, ако готвачите си миеха ръцете след тоалетна

Берлин, ФРГ

Германски учени откриха втори причинител на заразата с бактерията Ешерихия коли - кухненска работничка в компания за кетъринг, която неволно пренесла опасния микроорганизъм върху храната.
Преди седмица беше потвърдено след статистически и лабораторни изследвания, че основният разпространител на заразата са кълновете от леща, репички и боб, отглеждани във ферма в Германия.

Според службите за защита на потребителите в щата Хесен жената се е заразила с бактерия от типа 0104:H4 ентерохеморагична Ешерихия коли - това е мутирала форма на обикновената Е.коли, открита в храносмилателната система на повечето заразени, предаде ДПА.

Готвачката е погълнала бактерията заедно със заразени кълнове, но първоначално не се е разболяла. Тя заразила 20 души чрез храната, която приготвяла. Впоследствие тя развила най-тежката форма на инфекция, която води до бъбречна недостатъчност и срив в нервната система, а болните често получават епилептични пристъпи.

Възможно е бактерията да се е разпространила от кухненски съд на фирмата, която осигурява храна предимно за домашни партита. Инспектори проверяват кухнята.

Според властите инфекцията нямаше да бъде възможна, ако кухненският персонал си миеше добре ръцете след ползване на тоалетната.

Жертвите на Е. коли вече са близо 40 души, хиляди други са заразени.

Няма коментари: