ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Мутиралите E.coli поразяват кръвта

Ешерихията е като жълтеница - обича мръсните ръце, алармира д-р Ангел Кунчев

Ешерихията - мутант или не, е като хепатит А, обясни за "Стандарт" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Епидемиолог номер 1 смята, че източникът на заразата ще се намери доста трудно. Както бе и при взрива на жълтеница в Стара Загора през зимата.

И коварните E.coli обичат мръсните ръце. Бактерията се предава чрез фекалиите, замърсена храна и вода, недобре измити зеленчуци, подчерта д-р Ангел Кунчев. Чревните инфекции поразяват обикновено децата до 5 г., в случая заболелите са предимно възрастни хора, а 70% са жени. Сигурно, защото дамите по-често пазаруват и готвят, е версията на д-р Кунчев.
Сапун и вода са най-сигурното оръжие срещу мутиралата ешерихия, обяснява д-р Кунчев.
Зеленчуците трябва да се мият упорито и за всеки случай да се белят, обяснява епидемиологът. Внимание - след приготвянето на салатата ръцете трябва да се мият със сапун. Д-р Кунчев припомня, че в миналото най-често епидемичните взривове от Е.coli са тръгвали от лошо измити марули
"Всеки носи известно количество ешерихия коли, но те не предизвикват заболяване", обяснява д-р Кунчев. Досега познатите бактерии обикновено провокират стомашно разстройство през лятото, което при спазване на хранителна диета се овладява. Новият щам обаче е по-агресивен към тялото.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 7 дни - в зависимост от концентрацията на бактерията. Заразените се оплакват от силни болки в корема и тежки диарии, които водят до обезводняване. При размножаването си бактерията отделя опасния шига токсин, който атакува еритроцитите (червените кръвни телца) и те започват да се разпадат. "Това, от своя страна, може да провокира хемолично-уремичен синдром, при който се блокира работата на бъбреците", обяснява д-р Кунчев. А оттам блокират и други органи и системи, което води до фатален край.
"Лечението с антибиотик трябва да става много внимателно и под лекарско наблюдение", подчертава здравен инспектор номер 1. Причината е, че при сбъркана терапия може да се получи по-висока концентрация на опасния токсин. Затова, преди да се прибегне до антибиотик, лекарите пробват да
овладеят инфекцията със системи с водно-солеви разтвори
"При неразположение и разстроен стомах хората да търсят незабавно лекарска помощ", съветва д-р Кунчев. И обяснява, че не се налага забранителен режим за пристигащите от засегнатите страни. "Най-важното е да се спазва добра лична и обществена хигиена.
Всички 28 районни здравни инспекции в страната са получили указания за профилактични мерки и проследяване, изготвени от националните консултанти по инфекциозни болести, микробиология и епидемиология", успокоява здравният инспектор на републиката.
Сигнали за хора с температура и коремни болки ще дават и пилотите, ако забележат такива пътници.
Така още на аерогарата тези хора ще бъдат прегледани и при нужда - насочвани към инфекциозно отделение.
Румяна Милева

Няма коментари: