ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Оралният секс докарва рак на гърлото

Оралният секс провокира рак на гърлото при хората под 50-годишна възраст.
Туморите се предизвикват от куп вируси, които човек поглъща по време на това занимание. Това доказаха американски учени от Медицинския университет в Охайо. Човешките папилома вируси, разпространявани по време на безразборен и безотговорен секс, са виновни за тревожното нарастване на пациентите с рак на гърлото през последните десетилетия.
Лекарите призоваха момчетата да бъдат ваксинирани срещу HPV подобно на момичетата в тийнейджърска възраст. Само така щяло да се спре разпространението на болестта. HPV е известен като причинител на около 70% от случаите на цервикален рак. Малцина обаче са наясно, че този вирус може да предизвика брадавици, рак на ануса при хомосексуалистите или рак на устата и гърлото при момичетата, упражняващи орална любов.
Доскоро се смяташе, че ракът на гърлото засяга предимно възрастните мъже, които пушат много и злоупотребяват с алкохола. Но все по-често той се появява и при младите хора.Проф. Майпа Гилсон от университета в Охайо е категорична, че HPV е по-опасен от тютюна. "Ние все още нямаме строго научни доказателства, че ваксината осигурява защита от орални инфекции, но знаем със сигурност, че тя не вреди. Затова препоръчваме да бъде използвана и срещу тях”, обяснява проф. Гилсон. Във Великобритания случаите на рак на гърлото са се увеличили рязко, докато в САЩ те са се удвоили през последните 20 години.
monitor.bg

Няма коментари: