ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хълцане отключва болестта на Дилян

Търсят диагнозата от София до Джакарта, оперират го без нужда

Влюбен в живота и морето - така накратко може да се опише 34-годишният късметлия Дилян Стефанов, който бе изправен на крака от лекарите в УМБАЛ "Света Марина". Завършил спортното училище във Варна с плуване, морето става съдба за Дилян. Обикаля света - миналото лято прави последния си рейс на кораб. Проблемите му започват насред океана - спира да се храни, организма връща всичко. Започва се с невинно хълцане, което обаче не престава. Налага се фирмата да го свали на брега в Китай, където е настанен в местна болница. Лекарите там са в пълно неведение за причините, довели до състоянието му. Местят го в Джакарта, където престоява близо месец на системи, понеже не може да се храни. Опитват да го закрепят, за да може да пътува със самолет.
Дилян сам си плаща лечението и чака фирмата да му възстанови средствата, за да може да продължи с терапията у нас. "Нямахме никаква връзка с него и информация за заболяването му, нито как го лекуват и с какво", разказва по-малката му сестра Петя Стефанова, която е телевизионен журналист. На рождения му ден, 13 януари, когато Дилян пристига на летището в София, тя дори не го познава и го подминава - толкова изтощен и променен е.
У нас започва истинско ходене по мъките. Правят се нови изследвания, защото всеки специалист излиза с различна версия за състоянието на Дилян. Според една от тях младият мъж е с камъни в жлъчката. Правят му операция, но и тя не помага, а състоянието на Дилян се влошава с всеки изминал ден. Крайниците му започват да изтръпват, появява се безчувственост в простатата, което налага преглед при невролог. От предписаните лекарства обаче започва да вижда двойно и се налага среща с друг специалист. Доц. Боян Балев препоръчва ядрено-магнитен резонанс, като подозира наличие на тумор на петия шиен прешлен. Но и това не е окончателната диагноза, която се мени с всеки изминал ден. Стига се до парадокса болният да преживее и едно денонощие с подозрението, че е заразен със СПИН, а после - и с вирусен менингит
Кошмарът с неясната диагноза продължава близо 3 месеца. Накрая се стига до тремор и припадъци, преживява и лумбална пункция, като подозренията на лекарите все повече се накланят към автоимунно заболяване, което може да превърне младия мъж в инвалид.
В същото време състоянието на пациента е такова, че е опасно да се транспортира до София, където да бъде прегледан и от други специалисти. Във Варна отговорността се поема от екипа на д-р Киров, който заедно с д-р Андонова и доц. д-р Вилиян Платиканов предприемат иновативно лечение, което в крайна сметка успява да изправи на крака Дилян. "След първата процедура се оправиха очите му и започна да движи едната си ръка", разказа сестра му Петя. Сега върви без патерици и 40 негови приятели, които дариха кръв за лечението му, правят по график всекидневни разходки с него.
Добромир Радушев/standartnews

Няма коментари: