ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Луд ли съм, или не съм?

Американската психиатрична организация смята през 2013 г. да преразгледа критериите за диагностика на психическите болести, съобщи Los Angeles Times.

Главният проблем, с който се сблъскват специалистите е как точно да бъде отличено психическото заболяване от огромния спектър на нормалното човешко поведение.

Някои от възникналите проблеми, които предстоят да се решат са свързани с появата на „нови условия”, като напр.: афективно разстройство ли е предменструалния синдром при жените. Специалистите ще обсъждат още дали страстта към трупането на вещи е болест на мозъка и дали мъката от нечия загуба може да прерасне в психическо заболяване.

Има предложения думата „тревожност” да бъде заменена с „обезпокоеност”. На мястото на „пристрастяване, „зависимост” и „злоупотреба с психоактивни вещества” може да се постави „разстройство, предизвикано от употребата на психоактивни вещества”.

По думите на ръководителя на работната група незначителната промяна в лексиката може да направи някое заболяване повече или по-малко разпространено.

Учените призовават за особено внимание при дискутирането на промените, тъй като допълнението или съкращението на кодекса на психичното здрав без необходимата научна база, биха могли да нанесат повече вреда, отколкото полза./dnes.bg

Няма коментари: