ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

ОТРОВИ ОТ ГРИПНИЯ ВИРУС АТАКУВАТ СТАВИТЕ

Болката в ставите може да е предвестник на грипа. Преди другите симптоми да се явят, тя сковава ставите и блокира мускулите. При всяко движение усещате всяка „сглобка” в скелета си.

Причината за болежките, разбира се, може и да е по-банална - промяна в синоптичната обстановка, която ставите отчитат като барометър. Те „засичат” всяко колебание в атмосферата – барометрично налягане, влажност на въздуха и въздушни течения.

„Ставната болка може да е резултат от отровите, които вирусът на грипа отделя. Респираторните вируси, в това число и грипният, атакуват ставите”, обясни неврологът д-р Невена Жерева, специалист по физикална медицина и рехабилитация.

Болката, която се усеща като мускулна, е един от най-честите симптоми на вирусната инфекция. Тя се явява по ръцете, краката, а цялото тяло е като разкършено.

„Причина за болката е отравянето на организма с токсини, които вирусът отделя. В друг случаи причината е автоимунна реакция. Организмът реагира на чуждия белтък, какъвто на практика се явява самият вирус. Болката всъщност е реакция на непоносимост, автоимунна алергична реакция към грипния вирус”, обясни специалистът./Monitor

Няма коментари: