ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Спешни мерки след преяждане и запой


Серията от празници и почивни дни предполагат срещи около масата. Българинът по традиция я отрупва с храна и напитки и рядко става, преди всичко да е изядено и пресушено. А на сутринта се налага спешна помощ и ударно възстановяване.

Има няколко прости начина да облекчим страданията си от преяждане и след запой.

Средство №1 при преяждане, препиване и махмурлук е хомеопатичният препарат Nux vomica 5 (9) СН. Той помага при всякакви грешки в диетата. Може да се взема при

гадене, повръщане, тежест

и неразположение след обилно ядене и прекаляване с чашата. Помага при гастрокардиален синдром - сърцебиене, тежест, стенокардни болки, които са свързани с приема на повече храна.

Обикновено 5 зрънца оправят състоянието. Ако не е настъпило желаното подобрение, приемът може да се повтори 2-3 пъти.

На помощ идват и водните процедури, които активизират кръвообращението. Краката се потапят в кофа с хладка вода (37°С). Към нея постепенно и много бавно се долива гореща, която за 15 минути стига до 40-43°С. При болки и киселини под лъжичката, в областта на епигастриума, през половин час се пият по

2-3 супени

лъжици сок от сурови картофи

Ако газове разпъват корема, помага кориандър. Той се мели в мелничка за кафе и се пие след храна по половин чаена лъжичка.

Подобно действие има ментовият чай. Една-две чаени лъжички сушени ментови листа се запарват 3-4 минути в чаша вряла вода. Чаят се пие топъл.

Сокът от портокал, грейпфрут и лимон с мед е балсам за черния дроб, който е подложен на алкохолни издевателства по време на празниците. Алкохолът е „пресушил” тялото, като се е опитал да излезе по всякакъв начин от организма - често уриниране, повръщане, потене. Затова спешно му трябва течност - по възможност вода, билков чай, плодови сокове. Трябва да пием по малко количество, но редовно.

Прясно изцеденият сок

доставя глюкоза, фруктоза и минерални вещества

Ако не е кристално прозрачен, значи съдържа пектин, който успокоява стомаха. Помага не само многото течност, която оводнява пресъхналото тяло, но и плодовата захар, която дава енергия на клетките и храни мозъка. Постепенно нарушеният баланс на електролити в организма се възстановява. Витаминният удар, който си осигуряваме с комбинацията портокал, грейпфрут и лимон, тонизира. Поглъщаме един голям букет от витамини и антиоксиданти.
Monitor

Няма коментари: