ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Хепатит


Инфекциозният хепатитит е заразно заболяване, което се причинява от няколко различни вируси и се характеризира с увреждане функцията на черния дроб и поява на жълтеница. Често инфекцията може да протече и без пожълтяване, а при хепатит В и под формата на вирусоносителство. Такива болни са основен източник на зараза, защото за състоянието им се разбира твърде късно - едва след появата на усложнения.

Хепатит А

Хепатит А е най-широко разпространеният вирусен хепатит. Той засяга предимно деца и млади хора. Вирусът на хепатит А се предава много лесно – чрез вода, хранителни продукти, замърсени ръце. Вирусът на хепатит А е устойчив във външната среда. Издържа на замразяване, а при температура 100ºС се разрушава след 30 мин.

Заразяването може да стане при консумация на:
Недобре измити сурови плодове и зеленчуци
Питейна вода при проблеми с водоснабдяването
Ледени кубчета и безалкохолни напитки, приготвени от замърсена вода
Храни и напитки, приготвени от заразен човек.


Хепатит В

Много често инфекцията може да протече и без пожълтяване или под формата на вирусоносителство. Такива болни са основен източник на заразата, защото за състоянието им се разбира твърде късно - едва след появата на усложнения.

Хепатит В се причинява от вирус който е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН! Заразяването може да стане само с 1/100 000 част от капка кръв. Съществува сериозен риск от развитие на хронична инфекция с тежки последици: над 70% от случаите на рак на черния дроб се дължат на хроничен вирусен хепатит; хроничният хепатит В е по-честа причина за чернодробна цироза отколкото алкохолната цироза.

Смята се, че в България около 450 000 души са хронични носители на вируса. Такива лица са основен източник на зараза. Вирусът на хепатит В се предава чрез кръв и телесни течности (слюнка, сълзи, пот, урина, сперма и др.) от инфектирани лица, най-често хронични заразоносители

Заразяването може да стане при:
манипулация с нестерилни инструменти в болници и стоматологични кабинети, при татуиране и дори при маникюристката и фризьорката
раждане - предаване на инфекцията от майката на новороденото
тесен битов контакт в семейството, в общежитие
полов контакт
злополука и др.

Всички деца в България, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В по задължителната имунизационна програма на Министерство на Здравеопазването. За тях е препоръчителна ваксинация срещу хепатит А. За възрастните и децата над 17 години, които не са обхванати от задължителната имунизация срещу хепатит B има комбинирана ваксина срещу хепатит А и В. Ваксините осигуряват бърза и дълготрайна защита както от заболяване с хепатит, така и от неговите последици.

Няма коментари: