ЗДРАВНИ НОВИНИ

ЗДРАВЕ Headline Animator

Болка в ануса – хемороидите не са най-страшни


Болката в ануса може да е причинена от различни източници. Интензитетът, силата и местоположението също са различни в зависимост за какво неразположение става дума.
Болка в ануса, подобна на убождане с нож, най-често се дължи на наличието на анални фисури. При някои от пациентите тази болка наподобява на преминаване на стъкло през ануса, като най-отчетливият знак за наличието на фисури е ивиците кръв по тоалетната хартия.
Херпес симплекс най-често предизиква кратка, но пробождаща болка.
Хемороидите се разпознават по предизвикания от тях дискомфорт и болка, най-вече по време на изхождане.
Пулсиращата болка е ясен знак за наличието на абцес.
Крампите, които се индикират в дълбочина на ануса и траят продължителен период от време, най-често са провокирани от proctalgia fugax.
Постоянната болка около ануса в най-голяма част от случаите е знак за гръбначни проблеми.
Въпреки че хемороидите са едно от най-честите заболявания, които водят до появата на болка в ануса в наши дни, други заболявания могат да предизвикат далеч по-сериозни проблеми. Става дума за споменатите вече анални фисури и абцес.
Аналните фируси най-често засягат млади хора и жени, които наскоро са родили. Основна предпостава за появата им е наличието на запек. При първите признаци за болезненост в областта на ануса добре е да се потърси лекарска помощ, тъй като усложняването на проблема може да доведе до инфекция.

Няма коментари: